Sneller internet in Afrika

Google pompt miljard dollar in beter internet in Afrika

google internet afrika
6 oktober om 12:52
Laatste update: 6 oktober om 12:52

Google investeert de komende vijf jaar 1 miljard dollar (866 miljoen euro) in het verbeteren van internet in Afrika. Onder andere een nieuwe onderzeese kabel moet internet in meerdere Afrikaanse landen sneller en goedkoper maken.

Google steekt het geld onder meer in de aanleg van een nieuwe internetkabel die Afrika met Europa verbindt. De onderzeese kabel met de naam Equiano loopt via Zuid-Afrika, Namibië, Nigeria en het eiland Sint-Helena in de Atlantische Oceaan naar Europa.

De kabel moet de internetsnelheid in Nigeria vervijfvoudigen en die in Zuid-Afrika verdrievoudigen. Ook zou de kabel zorgen voor 21 procent lagere internetkosten. Google kondigde het Equiano-project twee jaar geleden al aan.

Topman Sundar Pichai van Google-moederbedrijf Alphabet zegt dat er meer moet gebeuren om "internet toegankelijk, betaalbaar en nuttig te laten zijn voor iedere Afrikaan".

Goedkope Android-telefoons

Google gaat ook een samenwerking aan met de Keniaanse provider Safaricom om betaalbare Android-smartphones aan te bieden. Later volgen er samenwerkingen met meer Afrikaanse providers.

Daarnaast investeert Google 50 miljoen dollar in Afrikaanse startups en geeft het 40 miljoen aan non-profitorganisaties die 'werken aan het verbeteren van levens in heel Afrika'.

Eenderde heeft toegang tot breedband

Minder dan een derde van de 1,3 miljard mensen in Afrika heeft volgens de Wereldbank toegang tot breedbandinternet. Het continent wordt vanwege zijn jonge bevolking gezien als een belangrijke groeimarkt voor techbedrijven.

Google werkte jarenlang aan de ontwikkeling van speciale ballonnen om internettoegang aan te bieden in dunbevolkte gebieden in onder andere Afrika, maar trok begin dit jaar de stekker uit dat project.

Wordt internet goedkoper door glasvezel?