Chatbackups WhatsApp vanaf vandaag ook te versleutelen
Beveiliging

Chatbackups WhatsApp vanaf vandaag ook te versleutelen

14-10-2021 19:28 Laatste update: 19:31

WhatsApp voert vandaag de mogelijkheid in om reservekopieën van je chatgeschiedenis te versleutelen met een wachtwoord en end-to-end encryptie.

De functie werd vorige maand al aangekondigd, maar het sociale mediaplatform liet daarna weinig meer weten over de beoogde datum. De mogelijkheid om je kopieen te beveiligen wordt vanaf vandaag langzaamaan uitgerold naar alle toestellen, schrijft Facebook-oprichter Mark Zuckerberg op Facebook.

Gewone WhatsApp-chats zijn al lang beveiligd met end-to-end encryptie. Maakte je echter een backup en plaatste je die in de cloud, dan was die reservekopie gewoon onversleuteld in te zien.

Dat heeft verregaande consequenties, aangezien opsporingsdiensten deze backups kunnen opvragen en inzien. Ze worden doorgaans opgeslagen in Google Drive op Android en iCloud op iPhone.
 

Technische uitdaging

Het was volgens Zuckerberg een "grote technische uitdaging" om deze backups ook te versleutelen, maar het is nu gelukt. Gebruikers kunnen nu een encryptiesleutel van 64 cijfers aanvragen, waarmee hun backups worden versleuteld. Je kan ook een apart wachtwoord aanmaken.

Verlies je je wachtwoord of sleutel, dan kun je je backups ook niet meer inzien. Oude backups worden onmiddelijk verwijderd als je een reservekopie met encryptie maakt.

Dit is de NIEUWE snelst ladende e-bike