WhatsApp Communities

WhatsApp komt met Communities: groepen binnen chatgroepen

8 november 2021 om 13:25
Laatste update: 8 november 2021 om 13:31

WhatsApp werkt aan een community-functie, waarbij meerdere groepschats onder een overkoepelende chatgroep uitgesplitst kunnen worden.

De functie zit al deels in de testversies van WhatsApp gebouwd, ontdekte WABetaInfo. Die site onderzoekt testversies van WhatsApp op nieuwe functies. De nieuwe Community-functie maakt het voor beheerders van chatgroepen makkelijker om afsplitsingen te maken.

Zulke afsplitsingen zijn dan ook weer chatgroepen, maar hoeven niet helemaal opnieuw aangemaakt te worden. De beheerder kan makkelijk een deel van de bestaande chatgroep direct meenemen naar het nieuwe groepje. Ook zouden gebruikers kunnen zien welke groepen er allemaal bij een bepaalde Community horen.

Een community van een voetbalclub zou bijvoorbeeld kanalen voor elk team kunnen hebben, en een groter kanaal voor algemene mededelingen. Gebruikers die van team wisselen, zouden dan ook makkelijk van chatgroep kunnen wisselen, of door de beheerder gewisseld kunnen worden.

Lijkt op Slack en Discord

Hoe de functie precies gaat werken, is nog niet helemaal duidelijk. Het lijkt er wel op dat beheerders straks links kunnen gaan delen voor Communities, zoals dat nu ook al kan met normale groepschats.

Met de Community-functie komt WhatsApp een stap dichterbij de mogelijkheden van chatdiensten als Discord en Slack. Zulke diensten bestaan ook uit meerdere kanalen voor verschillende onderwerpen, waar gebruikers zich bij kunnen voegen.

WhatsApp op meerdere apparaten

WhatsApp heeft daarnaast afgelopen weekend zijn nieuwe multi-device-functie naar alle gebruikers uitgerold. Met die functie worden WhatsApp Web en WhatsApp Desktop wat onafhankelijker van WhatsApp op de smartphone.

Tot nu toe moest die telefoonversie van WhatsApp online en gekoppeld zijn om de web- of desktopversie te kunnen gebruiken. Sinds september werd de nieuwe versie als test uitgerold, en nu zou de functie voor iedereen beschikbaar moeten zijn.

Gebruikers moeten alsnog éénmalig hun mobiele versie van WhatsApp koppelen aan de web- of desktop-versie, middels een QR-code.

QR-codes zijn overal: let hier op als je ze scant