© Unsplash

'USB-C verplicht in gadgets, maar EU houdt deur open voor betere technieken'

Verschillende laadsnoertjes: USB-A, USB-C en Lightning.

Universele lader

'USB-C verplicht in gadgets, maar EU houdt deur open voor betere technieken'

15-10-2021 16:51 Laatste update: 16:51

Een vooraanstaande europarlementariër heeft meer uitleg gegeven over de aanstaande verplichting van een USB-C-aansluiting in smartphones en andere gadgets. Als er een betere technologische standaard opduikt, kan die ook nog de voorkeur krijgen voor de zogeheten universele oplader.

Na jaren overleggen was de Europese Commissie er eind september eindelijk uit: Europese consumenten moeten met één USB-C-oplader het gros van hun gadgets kunnen opladen, van smartphones tot camera's, ongeacht het merk. Nu ligt de kwestie bij het Europees Parlement. Europarlementariër Anna Cavazzini, voorzitter van de commissie voor consumentenbescherming, zegt in een interview dat het mogelijk is dat er later andere standaarden dan USB-C worden toegevoegd aan de regels. "Het voorstel regelt dat als een nieuwe standaard opduikt die beter is dan USB-C, we de regels kunnen aanpassen", zegt Cavazzini.

Het parlementslid reageert ook op kritiek vanuit de tech-industrie, vooral van Apple, dat de nieuwe regels de innovatie zouden hinderen. "Dat zie ik niet", reageert Cavazzini kort. Ze verwacht eind volgend jaar een akkoord tussen het Europees Parlement en de Raad van Ministers, waarna de regels over de 'universele lader' in 2024 zouden ingaan.

Apple grootste tegenstander

Apple is al jaren tegenstander van het wetsvoorstel voor één universele lader, en stelt dat de regel "slecht is voor de innovatie". Met zijn Lightning-aansluiting in onder meer de iPhones heeft Apple één van de populairste niet-open aansluitingen ter wereld. Makers van Lightning-accessoires moeten die spullen bij Apple registreren en krijgen dan een keurmerk. Volgens Apple is dat veiliger en simpeler voor consumenten.

Ondertussen is Apple voor zijn iPads en MacBooks al grotendeels overgestapt op USB-C, net als vrijwel elke Android-smartphone en Windows-laptop van de afgelopen jaren. USB-C is op veel nieuwe gadgets al veruit de meestvoorkomende poort.

Toch is USB-C ook niet perfect: de poorten en stekkers zien er wel hetzelfde uit, maar hebben toch veel uiteenlopende eigenschappen. Onlangs kwam de organisatie achter USB met een stel nieuwe labels om die verwarring deels weg te nemen.

Invoering duurt nog jaren

Het Europees Parlement en de EU-lidstaten kunnen de regels over de universele lader ook nog uitbreiden naar meer apparaten. In het voorstel van de Europese Commissie is alleen sprake van telefoons, tablets, camera's, koptelefoons, portable spelcomputers en draagbare speakers. Sommige europarlementariërs willen dat er ook meer regels komen rond draadloos opladen.

Het is de vraag welke aansluiting er over enkele jaren het populairst is, als dat er al eentje is: volgens geruchten werkt Apple al een tijdje aan een iPhone zonder aansluitingen, die alleen draadloos is op te laden.

USB-C: let hier op als je nieuwe kabels koopt