Algoritmes

Twitter: 'Rechtse tweets zijn populairder, nog onbekend waarom'

22 oktober 2021 om 12:12
Laatste update: 22 oktober 2021 om 12:24

Het algoritme van Twitter versterkt tweets met politiek rechtse meningen en van rechtse media. Dat concludeert Twitter na een eigen onderzoek, maar waarom het gebeurt is nog de vraag.

Met het onderzoek van Twitter werd de afgelopen maanden gekeken naar de resultaten van zijn algoritme. Dat algoritme richt de thuispagina in, en de werking van zo'n systeem is vaak erg ingewikkeld. In het onderzoek heeft Twitter in eerste instantie gekeken naar het wat en nog niet naar het waarom. Daarom is nu duidelijk dat politiek rechtse tweets vaker op de thuispagina worden versterkt, maar niet waarom dat gebeurt.

"Voor de duidelijkheid: een deel kan gedreven zijn door gebruikers, door het handelen van mensen op het platform", zegt Rumman Chowdhury, hoofd van het team machine learning en transparantie van Twitter, tegen Protocol. "We weten nog niet zeker wat de aanleiding is, maar het is belangrijk om deze informatie te delen", aldus Chowdhury over de automatische inrichting van de thuispagina.

Nu onderzoek naar het waarom

Twitter gaat nu verder onderzoek doen naar het waarom rechts-conservatieve tweets vaker worden versterkt. Het bedrijf heeft zelf niet bekend gemaakt welke media, politici en andere gebruikers het zelf onder de noemer 'rechts leunend' schaart. Het onderzoek is overigens niet in alle landen uitgevoerd, maar op de thuispagina's van Twitter in Canada, Duitsland, Frankrijk, Japan, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de VS.

Chowdhury zegt dat het onderzoek complex is, omdat verschillende algoritmes samenwerken om de thuispagina van Twitter samen te stellen. Chowdhury speculeert voorafgaand aan het onderzoek dat als blijkt dat het algoritme zelf niet bevooroordeeld is, andere factoren mogelijk zorgen voor de onevenredige versterking van rechts-politieke tweets. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat politiek rechts beter is in het verkopen van ideologie, of een enthousiastere achterban heeft dat de tweets helpt versterken.

Rechts al jaren boos op Twitter

"Het doel is niet om de verantwoordelijkheid bij de gebruiker te leggen. Er is veel om over na te denken, hoe we mensen een meer betekenisvolle keuze kunnen geven, meer controle over hun invoer in de algoritmes, en over wat daar dan weer uitkomt", aldus Chowdhury.

De resultaten van Twitters onderzoek staan haaks op jarenlange beschuldigingen van rechts-conservatieve Amerikaanse politici, met voorop oud-president Trump. Die beweerde jarenlang dat zijn politieke stroming de mond werd gesnoerd op Twitter, nu blijkt het tegenovergestelde.

Trump

Trump zelf is overigens levenslang verbannen van Twitter, nadat hij zijn volgers opjutte om het Capitool begin dit jaar te bestormen.

De ex-president komt in november met een eigen sociaal netwerk, dat lijkt op Twitter.

QR-codes: let hier op als je ze scant