Waterstoftoestel gaat in 2024 tussen Rotterdam en Londen vliegen
Vliegen op waterstof

Waterstoftoestel gaat in 2024 tussen Rotterdam en Londen vliegen

27-10-2021 09:47 Laatste update: 10:57

Zonder CO2-uitstoot van Rotterdam naar Londen vliegen in een vliegtuig dat volledig op waterstof draait. Vanaf 2024 moet dat mogelijk zijn, zeggen Rotterdam The Hague Airport, Schiphol en vliegtuigbouwer ZeroAvia.

De luchthavens, het Brits-Amerikaanse ZeroAvia en de stichting Rotterdam The Hague Innovation Airport zijn een samenwerking aangegaan. "Het is in potentie de eerste internationale commerciële operatie ter wereld met een waterstofvliegtuig."

Het vliegtuig op waterstof is momenteel in ontwikkeling. Het heeft 19 zitplaatsen en wordt aangedreven door propellers. Een kleiner prototype, met zes zitplaatsen, is al succesvol getest.

Voor de op te zetten waterstofroute wordt nog een luchtvaartmaatschappij gezocht. Gesprekken daarover zijn volgens de initiatiefnemers in een vergevorderd stadium. De partijen werken ook aan het mogelijk maken van tanken van waterstof op de luchthaven.

'Groene luchtvaart'

De vliegtuigen van ZeroAvia hebben een brandstofcel die op waterstof draait en elektrische motoren aandrijft. Om waterstof te maken is water en elektriciteit nodig. Hoe duurzaam het is, hangt uiteindelijk af van de manier waarop die stroom wordt opgewekt.

Uit het vliegtuig zelf komt geen schadelijke uitstoot. Dat is een groot verschil met de vliegtuigen die nu het luchtruim domineren. Die vliegen op kerosine en daarbij komt veel CO2 vrij. Ook stoten vliegtuigen stikstofoxiden uit, die slecht zijn voor de luchtkwaliteit en de natuur.

"Aan boord gaan van een emissievrije vlucht van Rotterdam naar Londen is nog maar het begin van groene luchtvaart", zegt Ron Louwerse, ceo van Rotterdam The Hague Innovation Airport. ZeroAvia heeft plannen om de komende jaren steeds grotere waterstofvliegtuigen te bouwen, die ook steeds verder moeten komen.

Op batterijen

In de luchtvaartsector wordt ook gewerkt aan elektrische vliegtuigen die vliegen op batterijen. Eind vorig jaar werd het eerste elektrische vliegtuig in Nederland geregistreerd, een Pipistrel Velis Electro, een tweezits vliegtuig van Sloveense makelij.

Rijden op waterstof: de toekomst of niet?