© Airbus

Wizz Air en Airbus gaan vliegen op waterstof onderzoeken

Airbus wil waterstof testen in een aangepaste A380.

Waterstofvliegtuigen

Wizz Air en Airbus gaan vliegen op waterstof onderzoeken

10-06-2022 20:28 Laatste update: 11-06-2022 06:33

Luchtvaartmaatschappij Wizz Air en vliegtuigfabrikant Airbus gaan samen de mogelijkheden van vliegen op waterstof onderzoeken.

Met het onderzoek hoopt Wizz Air meer inzicht te krijgen in de mogelijke positieve impact van het gebruik van een emissievrij waterstofvliegtuig op de toekomstplannen van het bedrijf.

Het onderzoek richt zich op de impact van waterstofaangedreven vliegtuigen op de vloot, de activiteiten en infrastructuur van Wizz Air, inclusief het netwerk, de dienstregeling, vliegbasissen en luchthavens. Daarbij zal ook rekening gehouden worden met een aantal specifieke aspecten, zoals vliegbereik en tanktijd. 

Nieuwe technologieën moeten volgens de vliegmaatschappij de weg vrijmaken naar duurzamer vliegen. "De overeenkomst die we met Airbus hebben ondertekend, zal duurzame luchtvaart over de hele wereld bevorderen."

Emissievrij vliegtuig in 2035

Airbus stelt dat samenwerking met klanten als Wizz Air van het grootste belang is om tegen 2035 een klimaatneutraal, emissievrij vliegtuig te kunnen ontwikkelen. Airbus houdt binnenkort met een aangepaste A380 testvluchten waarbij op waterstof wordt gevlogen.

Deze week maakte Airbus ook een samenwerking met Japanse vliegvelden bekend rond vliegen op waterstof.

Tussen Rotterdam en Londen

In Nederland zijn er ook plannen voor het testen van waterstofvliegtuigen. Vanaf 2024 moet een vliegtuig van ZeroAvia dat volledig op waterstof draait gaan vliegen tussen Rotterdam en Londen. Dat waterstofvliegtuig is momenteel in ontwikkeling en krijgt 19 zitplaatsen.

Getest: elektrisch vliegen