Getest: Fossil Gen 6-smartwatch met stijl
Bright Review

Getest: Fossil Gen 6-smartwatch met stijl

03-11-2021 12:01 Laatste update: 12:01

De Fossil Gen 6 is een stijlvolle smartwatch met het Google-systeem Wear OS. Maar zit er inhoud achter dat fraaie uiterlijk? Bright-tester Rutger heeft het slimme Fossil-horloge geprobeerd.

Voor 299 euro - 129 euro minder dan een nieuwe Apple Watch - heb je met de Fossil Gen 6 een stijlvol klokje om de pols. Het kost de casual kijker moeite om onderscheid te maken tussen deze Gen 6 en een analoog horloge. 

De Fossil-smartwatch draait op Wear OS, maar nog niet op het nieuwe Wear OS 3. Ondanks dat de Gen 6 helemaal nieuw is, heeft ie dus niet de laatste software. Voor 2022 moet er een update komen, maar wat dat precies betekent en of alle functies hetzelfde blijven werken, is nog onbekend. 

De wijzerplaten waar je uit kunt kiezen zijn fraai om te zien en verwijzen in de meeste gevallen naar analoge horloges, wat goed past bij het ontwerp van de Gen 6. Maar de mogelijkheid om zinvol dingen aan te passen is minimaal. Wie de complications van een Apple Watch gewend is, zal wat teleurgesteld zijn. 

Bediening met drie knoppen

Er zijn een aantal verschillende kleuren en ontwerpen. Wij kregen een zwarte opgestuurd met een zwarte band. Er is onder andere ook een roségouden en een donkergrijze variant te koop. De hardware in het horloge is wel in alle gevallen gelijk. Met een Snapdragon Wear 4100+ processor gaat de bediening rap genoeg. 

Vergeleken met een Apple Watch is de bediening met de drie knoppen wel wat complexer. En het is me meermaals overkomen dat ik per ongeluk een knop indruk doordat hij op mijn pols rust. 

Niet ideaal voor sporten of meten slaap

De Gen 6 kan uiteraard je hartslag opmeten, maar ook de zuurstofsaturatie in je bloed. Daarvoor moet het horloge wel echt strak om de pols zitten en hij monitort alleen als je het handmatig aan zet. Jammer, want het zou een aardige optie zijn voor mensen die bijvoorbeeld covid hebben om in de gaten te houden of het nog goed gaat. 

De accu is na een dagje gebruik wel echt leeg. Binnen een half uurtje heb je de accu weer 80% vol met behulp van een magnetisch ladertje, maar wie de slaap wil bijhouden moet dus wel gaan plannen. Gebruikers melden ook dat de fitnessfuncties weinig betrouwbaar zijn. Met name de afstandmeting met behulp van GPS. 

Al met al is de Fossil Gen 6 een prima betaalbare smartwatch voor iemand die een statig horloge wil met extra functies. Voor de sporter is het beter elders te kijken. 

Rutger Middendorp test naast gadgets ook auto's voor Bright

Kijk ook: Samsung Galaxy Watch 4