© iDropNews/Martin Hajek

'Apple komt mogelijk volgend jaar al met prijzige slimme bril'

Een conceptafbeelding van hoe de Apple Glass eruit zou kunnen zien.

Augmented reality

'Apple komt mogelijk volgend jaar al met prijzige slimme bril'

01-11-2021 11:43 Laatste update: 11:43

Apple zou mogelijk in 2022 al met zijn eerste AR/VR-bril komen. De bril zou geavanceerde onderdelen bevatten zoals snelle chips, schermen met zeer hoge resolutie en de snelste draadloze verbinding.

"Apple is van plan om zijn prijzige apparaat met geavanceerde chips, schermen, sensoren en avatar-functies mogelijk al zo vroeg als volgend jaar uit te brengen", schrijft de vaak goed ingelichte Mark Gurman van Bloomberg over de aanstaande Apple-bril.

Eerder dit jaar werd een prijs van 3000 dollar al genoemd in een ander gerucht. Met die hoge prijs zou Apple zijn eerste bril vooral willen verkopen aan professionele gebruikers, zoals app-ontwikkelaars. Die appmakers zouden met de bril in bezit dan apps en games kunnen maken. Die zouden dan later op een goedkopere Apple-bril door het bredere publiek te gebruiken zijn.

'Games worden belangrijker'

Apple zou inzetten op games met zijn eerste bril, denkt Gurman. "Een mixed-reality-ervaring die games in virtual reality van hoge kwaliteit aankan, met vlotte chips en schermen van hoge kwaliteit", aldus Gurman. "Jaren later zal je een een werkelijke AR-only-bril zien", schrijft Gurman, wijzend op het streven van veel bedrijven om een bril te maken die normaal oogt, maar virtuele zaken toevoegt aan de werkelijkheid.

Op het gebied van games is Apple nu nog geen toonaangevende speler, hoewel het met zijn game-abonnement Apple Arcade wel actief is. Bovendien verdient Apple minstens zoveel aan games in de App Store als concurrenten Sony, Microsoft en Nintendo aan games op hun eigen spelcomputers.

Vooral de Mac is tot nu toe nooit een aantrekkelijk gameplatform geweest, mede omdat krachtige videochips steevast ontbraken. Sinds Apple zijn eigen Mac-chips maakt, verdwijnt dat gebrek echter en groeien de grafische mogelijkheden snel.

Groeiende concurrentie met Meta

Het is nog niet duidelijk of de Apple-bril straks zelfstandig opereert of verbonden moet zijn aan een apparaat. Het apparaat zou in ieder geval het nieuwe snelle WiFi 6E krijgen, zegt de doorgaans betrouwbare analist Ming-Chi Kuo. Met die standaard is een snelle, draadloze breedbandverbinding mogelijk tussen de bril en een ander apparaat.

Met zijn AR/VR-bril vergroot Apple zijn concurrentie met Meta, moederbedrijf van Facebook en Instagram. Meta wil de belangrijkste speler worden op het gebied van gedeelde virtuele werelden, deels om te kunnen ontworstelen aan de controle die Apple heeft over de huidige appmarkt. Nu bepaalt Apple nog de regels, door bijvoorbeeld streng te letten op privacy. Die regels hebben Meta onlangs nog vele miljarden gekost.

Videovergaderen met VR-bril op