Nintendo: verkoop Switch lager door chiptekort
Nintendo Switch

Nintendo: verkoop Switch lager door chiptekort

04-11-2021 08:19 Laatste update: 10:17

Nintendo verwacht veel minder exemplaren van de Switch-spelcomputer te verkopen. Het Japanse bedrijf kampt met een tekort aan onderdelen, zoals chips, waardoor de productie van de spelcomputer lager uitvalt.

Nintendo verwacht dit boekjaar 24 miljoen exemplaren van de Switch verkopen. Eerder rekende Nintendo er nog op 25,5 miljoen apparaten te slijten.

De vraag naar het nieuwe Nintendo Switch-model met een oled-scherm is groot, maar Nintendo kan niet aan voldoende chips kopen. "Het tekort aan chips heeft invloed op onze productie. We onderzoeken momenteel de omvang van de impact", liet Nintendo eerder deze week aan Bright weten. 

Ingehaald door PlayStation 5

In de periode juli tot en met september verkocht Nintendo ruim 3,8 miljoen Switch-apparaten. Dat betekende een daling afgezet tegen de bijna 4,5 miljoen consoles een kwartaal eerder. De Switch was volgens marktonderzoeker NDP in september voor het eerst in 33 maanden niet meer de bestverkopende console. Die eer moest Nintendo laten aan Sony's PlayStation 5.

De verkoop van de originele Switch en de betaalbare Switch Lite is het hele jaar gedaald. Nintendo hoopt volgend jaar met de nieuwe Nintendo Switch met oled-scherm de verkoop op peil te houden. De nieuwe Switch OLED was op 8 oktober bij de introductie in de meeste landen meteen uitverkocht.

Nintendo Switch OLED

Het nieuwe oled-model heeft onder andere een 7 inch oled-scherm, een nieuwe flexibele standaard en meer opslagruimte. Ook in Nederland is de nieuwe versie van de spelcomputer nauwelijks verkrijgbaar. Dat geldt overigens ook nog altijd voor de PlayStation 5.  

Nintendo zegt "regelmatig" het nieuwe Switch-model te leveren aan winkelketens. "Consumenten kunnen het beste de beschikbaarheid bij een retailer checken", laat het bedrijf weten.

Meer winst uit verkoop games

De mindere verkopen van Switch lijken geen vat te hebben op de winst die Nintendo verwacht te maken. Het bedrijf verhoogde zelfs zijn doelstelling wat betreft de operationele winst naar omgerekend 3,8 miljard euro. Nintendo verwacht meer te verdienen aan de verkoop van games en abonnementen. 

De aandelenkoers van Nintendo is de afgelopen maanden flink gedaald vanwege de zorgen over de productieproblemen.

Getest: de nieuwe Nintendo Switch OLED