© Activision-Blizzard

Blizzard stelt grote games Overwatch 2 en Diablo 4 opnieuw uit
Niet meer in 2022

Blizzard stelt grote games Overwatch 2 en Diablo 4 opnieuw uit

03-11-2021 10:09 Laatste update: 10:09

Game-ontwikkelaar Blizzard heeft zijn grote games Overwatch 2 en Diablo 4 opnieuw uitgesteld. Eerder zouden de games in 2021 verschijnen, maar nu wordt zelfs 2022 niet meer gehaald.

Een nieuwe verschijndatum heeft Activision-Blizzard niet genoemd bij de bekendmaking van het uitstel. Dat gebeurde tijdens een presentatie over de nieuwste kwartaalcijfers van het bedrijf. De vertragingen zijn volgens Blizzard mede te wijten aan "hogere vrijwillig personeelsverloop" en "het vertrek van een aantal personen binnen het bedrijf".

Hoogstwaarschijnlijk wijst Activision-Blizzard op de reeks schandalen rond seksueel wangedrag op de werkvloer die de afgelopen tijd naar buiten kwamen. Verschillende hooggeplaatste medewerkers zijn inmiddels ontslagen of vertrokken, terwijl ander personeel zich met stakingen juist uitsprak tegen de discriminerende praktijken. Onlangs werd ook het grote game-event BlizzCon al geannuleerd vanwege de schandalen.

Laatste nieuwe game al lang geleden

Nu hebben de games Overwatch 2 en Diablo 4 dus meer ontwikkeltijd nodig. De games werden al in 2019 aangekondigd tijdens BlizzCon: toen werd verwacht dat de games in 2021 zouden verschijnen. Door corona liep de ontwikkeling al eerder vertraging op. Daarmee is de eerste Overwatch-game uit 2016 de laatste totaal nieuwe game die Blizzard heeft uitgebracht. Wel kwamen in de tussentijd nog twee uitbreidingen voor World of Warcraft uit.

Blizzard kwam dit jaar ook met Diablo 2: Resurrected, een remaster van Diablo 2. Die game verkocht goed: volgens Blizzard is het de sterkst presterende remaster die het tot nu toe heeft gemaakt, na onder meer StarCraft: Remastered en Warcraft III: Reforged. Mede dankzij Diablo 2: Resurrected kwam de omzet afgelopen kwartaal op bijna 2,1 miljard dollar (1,8 miljard euro), iets meer dan de 2 miljard dollar van een jaar geleden. De winst kwam op 639 miljoen dollar, 35 miljoen dollar meer dan vorig jaar.