Gamereus Activision Blizzard schikt zaak over misbruikclaims
Seksuele intimidatie

Gamereus Activision Blizzard schikt zaak over misbruikclaims

28-09-2021 10:41 Laatste update: 10:52

Game-uitgever Activision Blizzard werd deze week opnieuw aangeklaagd wegens discriminatie van vrouwen en seksueel wangedrag. In deze nieuwe zaak heeft bedrijf nu een schikking getroffen.

Activision Blizzard treft de schikking met de Equal Employment Opportunity Commission (EEOC), meldt het bedrijf. De EEOC diende op maandag een klacht in tegen Activision Blizzard, nadat de gamereus de afgelopen tijd al werd aangeklaagd door de staat Californië, door een investeerder en door beurswaakhond SEC.

De aanklacht van de EEOC lijkt op die van Californië, en stelt ook na ruim twee jaar onderzoek dat Activision Blizzard zich schuldig zou maken aan seksuele intimidatie, zwangerschapsdiscriminatie en aanverwante zaken. Het gaat om zaken waar Activision Blizzard volgens de aanklacht "van wist of van had moeten weten".

18 miljoen dollar

Activision Blizzard kiest voor een schikking, en stelt daarvoor een fonds van 18 miljoen dollar (15,4 miljoen euro) beschikbaar. Uit dat fonds kunnen getroffen (oud-)werknemers een schadevergoeding krijgen. Eventueel overgebleven geld wordt aan goede doelen gedoneerd die zich inzetten voor gelijke behandeling in de game-industrie.

Excuses

Topman Bobby Kotick van Activision Blizzard stelt: "Nergens binnen ons bedrijf is plaats voor discriminatie, intimidatie of ongelijke behandeling van welke aard dan ook." Hij biedt aan werknemers die dat toch hebben ervaren zijn excuses aan. "We zullen waakzaam blijven in onze inzet voor de uitbanning van intimidatie en discriminatie op de werkplek", aldus de CEO.

De overige zaken tegen de gamereus, van het Department of Fair Employment and Housing van Californië, de investeerder en de beurswaakhond SEC, lopen nog.

Review PlayStation 5