'Kan je microfoon uit'? Windows 11 krijgt nieuwe mute-knop
Handig bij videobellen

'Kan je microfoon uit'? Windows 11 krijgt nieuwe mute-knop

04-11-2021 16:59 Laatste update: 17:06

Windows 11 krijgt een speciale mute-knop in de taakbalk, waarmee gebruikers snel hun microfoon kunnen dempen tijdens videogesprekken.

"Ik hoor iemand eten, kan die microfoon uit?", of een variant daarop is al ruim anderhalf jaar de praktijk voor veel thuiswerkers tijdens het videobellen. Dan is het zoeken naar de mute-knop om het geluid te dempen. Microsoft maakt het met de nieuwste update van Windows 11 makkelijker: de mute-knop staat voortaan prominent in de taakbalk, naast de snelknoppen voor volume en wifi.

De knop verschijnt als een videogesprek wordt gestart, en toont ook welke app gebruikmaakt van de microfoon. De knop is volgens Microsoft goed zichtbaar en makkelijk bereikbaar, zelfs als gebruikers allerlei vensters hebben geopend.

In eerste instantie werkt de knop alleen met Microsoft Teams voor een groep vrijwillige testpersonen, de Microsoft Insiders.

Meer apps op termijn

Op termijn wordt de knop uitgerold naar alle gebruikers van Windows 11. Ook kunnen meer videobel-apps dan gebruikmaken van de knop. De mute-functie verschijnt dan alleen bij het huidige gesprek, en verdwijnt weer als er wordt opgehangen.

De mute-knop in de taakbalk.

De functie komt eerst beschikbaar in een testversie van Windows 11 voor ontwikkelaars, maar wordt binnenkort ook in een update voor alle gebruikers toegevoegd.

Microsoft Teams populair

Microsoft Teams is door de coronapandemie uitgegroeid tot één van de populairste apps voor videobellen. In juli meldde Microsoft nog dat er inmiddels 250 miljoen maandelijks actieve Teams-gebruikers zijn. Onlangs stelde het bedrijf dat er nu 138 bedrijven zijn met meer dan 100.000 Teams-gebruikers, en meer dan 30.000 bedrijven met meer dan 10.000 Teams-gebruikers.

Kijk ook: eerste indruk Windows 11