'Apple haalt weer ex-medewerker Tesla voor autotak'

Een auto waarmee Apple zelfrijdende technologie test

Elektrische auto's

'Apple haalt weer ex-medewerker Tesla voor autotak'

05-11-2021 22:25 Laatste update: 22:31

Apple heeft opnieuw een voormalige, hooggeplaatste technicus van Tesla aangenomen. CJ Moore zou moeten gaan werken aan een elektrische, zelfrijdende Apple-auto.

Het gaat om een bijzondere overstap want de technicus, Christopher 'CJ' Moore, haalde eerder dit jaar nog het nieuws omdat hij beweringen van Tesla-baas Elon Musk over volledig autonoom rijden in twijfel trok, meldt Bloomberg op basis van ingewijden.

Musk had gezegd dat zijn bedrijf al bijna klaar zou zijn met het op de weg zetten van een auto die zonder enige hulp van mensen kan rijden en sturen. Maar Moore, die hoofd softwareontwikkeling voor zelfrijdende auto's bij Tesla was, gaf in een onderzoek van Californische autoriteiten te kennen dat Musks uitspraken niet overeen zouden komen met de technische realiteit.

Moore zou bij Apple rapporteren aan Stuart Bowers, een andere voormalige Tesla-manager die eind vorig jaar bij Apple kwam. Bowers had het autopilot-team van Tesla geleid voordat hij medio 2019 vertrok.

Apple weigert commentaar te geven op het bericht. Het bedrijf zwijgt tot nu toe over zijn autoplannen, hoewel het sinds 2017 al zelfrijdende technologie test op de openbare weg in Californië.

Wisselingen

Het autoproject van Apple, dat rond 2014 al vorm kreeg, heeft al meerdere keren strategie- en leiderschapswisselingen gehad. Zo wist Ford onlangs het hoofd van de Apple-autodivisie, Doug Field, weg te kapen

Elektrisch en zelfrijdend

De auto van Apple moet volledig elektrisch worden en zou een speciale accu krijgen die een grotere actieradius dan de huidige elektrische auto's mogelijk maakt. De wagen zou ook volledig zelfrijdend worden.

Wanneer Apple de auto op de markt brengt, blijft onzeker. Volgens een bekende analist gebeurt dat naar verwachting pas na 2025.

Getest: elektrische BMW iX3