Beslag gelegd op meer dan 25 miljoen euro aan cryptovaluta
Cryptovaluta

Recordvangst: beslag gelegd op ruim 25 miljoen euro aan cryptomunten

8 november 2021 om 12:37
Laatste update: 8 november 2021 om 13:09

Het Openbaar Ministerie, de Landelijke Recherche en de financiële opsporingsdienst FIOD hebben in één onderzoek beslag gelegd op ruim 25 miljoen euro aan cryptovaluta van verdachten.

De diensten hebben in een witwasonderzoek van tientallen verdachten hun digitale portemonnees met onder meer bitcoin en ethereum in beslag genomen.

Niet van alle verdachten is de identiteit bekend, doordat bezit van cryptomunten anoniem mogelijk is. Ze komen zowel uit Nederland als het buitenland. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht. Aan buitenlandse autoriteiten wordt gevraagd de verdachten, zodra zij in beeld zijn, over te dragen aan Nederland.

Cryptobeurzen moeten meewerken

Het onderzoek en de aanhoudingen zijn in samenwerking met de verschillende crypto-exchanges in binnen- en buitenland verricht. Daartoe zijn de diensten volgens de Nederlandse wet verplicht. 

Grootste bedrag tot nu toe

Mede vanwege het anonieme karakter worden cryptovaluta veel gebruikt als betaalmiddel voor allerlei soorten criminaliteit. Vanwege het lopende onderzoek wil het OM niet zeggen waarvoor de verdachten het geld gebruikten.

Nog niet eerder werd er beslag gelegd op zo'n groot bedrag aan cryptovaluta. Vorig jaar werd er in totaal voor 8 miljoen euro aan crypto's ingenomen, in 2019 kwam het totaal nog op 1 miljoen euro. 

Stablecoins

Tijdens het onderzoek bleek volgens het OM dat criminelen ongewenste koerswisselingen tegengaan door cryptomunten om te zetten in stablecoins, zoals USDT. Dat zijn cryptovaluta waarvan de waarde is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. "Hiermee elimineren de criminelen de elementen van onzekerheid qua koersschommelingen."

Staatskas

In 2013 werden er voor het eerst in Nederland cryptovaluta in beslag genomen. Sindsdien is het onderzoek ernaar steeds beter geworden, stelt het OM. Via de sporen die criminelen achterlaten kan bewijs worden verzameld, de identiteit van verdachten worden achterhaald en het vermogen afgepakt worden.

De waarde van de crypto-wallets waarop beslag is gelegd belandt in de staatskas.