'Israël schendt privacy Palestijnen met systeem met gezichtsherkenning'
Israëlische soldaten gebruiken een app met gezichtsherkenning om op de bezette Westelijke Jordaanoever Palestijnen op straat te identificeren. De app kan het melden als een persoon moet worden opgepakt. Ook bewakingscamera's zijn gekoppeld aan de gezichtsdatabase.
De afgelopen twee jaar heeft het Israëlische leger op de bezette Westelijke Jordaanoever een grote database met gezichten van Palestijnen aangelegd. Dat gebeurde met behulp van bewakingscamera's en met duizenden foto's die door soldaten zijn gemaakt met smartphones. Dat meldt The Washington Post op basis van meerdere ex-militairen, die spreken van een grote privacyschending.
De gebruikte technologie koppelt beelden aan een database met gezichten van Palestijnen, die door ex-soldaten wordt omschreven als 'een geheime Facebook voor Palestijnen'. Als soldaten een foto maken van een gezicht kan de app in verschillende kleuren een melding tonen, bijvoorbeeld dat een persoon moet worden vastgehouden of direct moet worden gearresteerd.
Iedereen verplicht op de foto
Om de gezichtsdatabase te vullen werden Israëlische soldaten vorig jaar de straat opgestuurd om foto's te maken van Palestijnen, ook van kinderen en ouderen. De bevolking werd gedwongen op de foto te gaan, zegt een ex-militair. De eenheid die de meeste foto's verzamelde zou beloond zijn met prijzen.
Het totale aantal verzamelde gezichten is niet bekend, maar het zou gaan om vele duizenden. Het leger liet in een reactie aan de Amerikaanse krant weten 'routinematige operaties' uit te voeren om terrorisme tegen te gaan.
'Cameratoezicht kijkt soms in huizen'
Behalve de app gebruikt het leger ook gezichtsscancamera's in de stad Hebron om soldaten bij controleposten te helpen Palestijnen te identificeren nog voordat ze hun identiteitsbewijs hebben laten zien. Een groter netwerk van cameratoezicht, genaamd 'Hebron Smart City', biedt realtime monitoring van de bevolking. Ook kunnen de camera's volgens een ex-soldaat in sommige gevallen in particuliere huizen kijken.
Spyware op telefoons activisten
Vandaag kwam ook naar buiten dat de smartphones van Palestijnse mensenrechtenwerkers op de Westelijke Jordaanoever zijn gehackt met de Pegasus-spyware van het Israëlische NSO Group. Dat zeggen Amnesty International en Citizen Lab.
Via Pegasus kunnen telefoons van slachtoffers ongemerkt worden bespioneerd. Overheden die de software gebruiken, hebben dan toegang tot vrijwel het hele toestel, de bestanden, locatie en zelfs de microfoon en camera. Besmetting kan tegenwoordig zelfs helemaal ongemerkt gebeuren.
Het gebruik van de Pegasus-spyware werd eind juli direct scherp veroordeeld door de Verenigde Naties. "Regeringen moeten direct stoppen met het gebruik van deze spyware", zei de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Michelle Bachelet destijds. NSO Group werd vorige week op een zwarte lijst gezet door de Amerikaanse regering.