Virgin Galactic wil drie ruimtereizen per maand maken vanaf 2023

Richard Branson tijdens zijn ruimtevlucht in juli

Ruimtetoerisme

Virgin Galactic wil drie ruimtereizen per maand maken vanaf 2023

09-11-2021 14:33 Laatste update: 14:34

Virgin Galactic, het ruimtevaartbedrijf van miljardair Richard Branson, wil vanaf 2023 drie keer per maand ruimtereizen aanbieden.

Dat zei topman Michael Colglazier. Virgin Galactic verwacht vanaf eind 2022 de eerste commerciële ruimtereizen aan te bieden.

Het huidige VSS Unity-schip zal één keer per maand vliegen, aldus Colglazier. Begin 2023 start Virgin Galactic met testvluchten van de VSS Imagine, die later dat jaar twee keer per maand commerciële vluchten zal uitvoeren.

Het bedrijf doet momenteel aanpassingen aan het draagvliegtuig VMS Eve. Virgin Galactic stelde onlangs een geplande testvlucht uit nadat uit tests bleek dat epaalde materialen in het ruimtevaartuig minder sterk bleken dan verwacht.

700 tickets verkocht

Het bedrijf heeft sinds oprichter Richard Branson afgelopen zomer een ruimtereis maakte honderd tickets van 450.000 dollar verkocht. Daarmee komt het totale aantal verkochte ruimtereizen van het bedrijf, dat in 2004 werd opgericht, op 700.

Virgin Galactic brengt ruimtetoeristen naar de rand van de dampkring, waar ze korte tijd gewichtsloosheid kunnen ervaren.

Vlucht in juli week af van koers

Tijdens de ruimtevlucht op 11 juli week het ruimtevliegtuig SpaceShipTwo af van de afgesproken koers op weg naar de aarde. Aan boord van de vlucht zaten naast twee piloten ook Branson en drie van zijn naaste medewerkers. Vervolgens besloot de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA dat Virgin tijdelijk geen vluchten meer mocht uitvoeren, totdat er aanpassingen zouden zijn doorgevoerd om de veiligheid van inzittenden te waarborgen. Die aanpassingen zijn gedaan, waarna het bedrijf onlangs weer groen licht kreeg van de FAA.  

Jeff Bezos en Elon Musk

Branson is in een concurrentiestrijd verwikkeld met twee andere multimiljardairs. Amazon-oprichter Jeff Bezos vloog in juli een week na Branson ook naar de ruimte, samen met onder andere een 18-jarige Nederlander. Onlangs maakte de 90-jarige Star Trek-acteur William Shatner ook een ruimtevlucht met Blue Origin, waarmee hij nu de oudste mens is die in de ruimte is geweest.

Bezos' bedrijf Blue Origin gaat ook toeristische ruimtereizen aanbieden, waaronder een verblijf in een eigen ruimtestation dat het bedrijf wil gaan bouwen. Tesla-baas Elon Musk wil met SpaceX ook ruimtetoerisme mogelijk maken.

Ruimtetoerisme komt op gang: