Acteur William Shatner (90) is nu oudste mens ooit in de ruimte

Shatner (links) praat na de reis met Jeff Bezos

'Captain Kirk' even echt in de ruimte

Acteur William Shatner (90) is nu oudste mens ooit in de ruimte

13-10-2021 15:59 Laatste update: 16:59

Acteur William Shatner, die Captain Kirk speelde in Star Trek, is vandaag op 90-jarige leeftijd naar de ruimte gegaan. De Canadees is de oudste mens die ooit de aarde heeft verlaten.

De New Shepard-raket van ruimtevaartbedrijf Blue Origin bracht Shatner en drie andere passagiers naar een hoogte van ongeveer 107 kilometer, net buiten de dampkring.

Op het hoogtepunt konden Shatner en de anderen een paar minuten lang voelen hoe het is om gewichtloos te zijn. Ze zweefden door het vaartuig, en wanneer ze uit een raam keken zagen ze de kromming van de aarde en de eindeloosheid van het heelal. Zo'n tien minuten na vertrek landde de capsule veilig op aarde.

Na de landing zei Shatner dat het blauw van de aarde en het zwart van het heelal hem het meest opvielen tijdens de vlucht. "Is daar de dood? Is dat waar de dood is?", vroeg hij. "Alles op aarde is zo ongelofelijk kwetsbaar", voegde hij er aan toe.

Blue Origin

Blue Origin is het ruimtevaartbedrijf van Amazon-oprichter Jeff Bezos, een van de rijkste mensen op aarde. De New Shepard steeg op vanaf een lanceerbasis in het westen van Texas.

De vlucht zou eigenlijk op dinsdag plaatsvinden, maar was een dag uitgesteld vanwege de weersomstandigheden.

Captain Kirk

Shatner speelde van 1966 tot 1994 in Star Trek. Hij vertolkte de rol van Captain James T. Kirk, bevelhebber van ruimteschip USS Enterprise.

Een van de medepassagiers van Shatner was Blue Origin-medewerker Audrey Powers. Zij werkte eerder als vluchtleider bij de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

De Australische ondernemer Chris Boshuizen ging ook mee. Ook hij werkte eerder voor de NASA en begon daarna het bedrijf Planet Labs, een bedrijf dat de aarde met satellieten in de gaten houdt.

De vierde ruimtetoerist was de Amerikaan Glen de Vries, topman van medisch onderzoeker Medidata.

18-jarige Nederlander

Het is de tweede keer dat Blue Origin zo'n ruimtevlucht uitvoerde. In juli ging Bezos zelf mee aan boord. Zijn reisgenoten waren zijn broer (waardoor zij als eerste broers ooit samen in de ruimte waren), de 82-jarige Wally Funk (destijds nog de oudste mens ooit in de ruimte) en de 18-jarige Nederlander Oliver Daemen (de jongste mens ooit in de ruimte en de vierde geboren Nederlander).

Vlak voor vertrek kregen Shatner en de anderen een boodschap van Daemen. "Het wordt beter dan je vooraf kunt bedenken. Geen dag gaat voorbij dat ik er niet met een lach van oor tot oor aan terugdenk", zei Daemen.

Concurrentiestrijd om ruimtetoerisme

Bezos is met Blue Origin in een concurrentiestrijd verwikkeld met twee andere miljardairs: Elon Musk (SpaceX) en Richard Branson (Virgin Galactic). De drie bedrijven verkopen toeristische ruimtevluchten. Zo rekent Virgin voor een tripje naar de ruimte zo'n 380.000 euro.  

Kijk ook: ruimtetoerisme komt op gang