Messages

Apple test scannen van foto’s op iPhones minderjarigen op naakt

9 november 2021 om 20:01
Laatste update: 9 november 2021 om 20:08

Apple is gestart met het testen van een nieuwe functie in de Berichten-app (iMessage) die kinderen moet beschermen tegen naaktbeelden. De functie kwam eerder dit jaar in opspraak omdat Apple in eerste instantie ouders op de hoogte wilden stellen als hun kind een naaktfoto ontving.

Een coalitie van internationale organisaties schreef in augustus een open brief aan Apple over deze en andere beoogde functies om kinderen onder de 13 jaar te beschermen. Ze wezen erop dat kwetsbare kinderen uit de LHBT+-gemeenschap in de problemen zouden komen als intolerante ouders hun naaktfoto's zouden kunnen inzien. Ook kinderen die mishandeld worden door hun ouders zouden mogelijk in gevaarlijke situaties terecht kunnen komen.

De mogelijkheid voor ouders om naaktfoto's die via iMessage aan hun kinderen verstuurd zijn in te zien, zit niet in de betaversie van iOS 15.2 die vandaag werd uitgerold, schrijft MacRumors. In plaats daarvan toont Apple nu een bericht aan het kind waarin wordt geadviseerd om hulp te zoeken bij een volwassene die het kind vertrouwt.

Ouders moeten de functie van te voren zelf aanzetten via Family Sharing. Doen ze dat, dan screent Berichten binnenkomende en uitgaande foto's op de smartphone van hun kinderen. Dat gebeurt allemaal op de smartphone zelf.

Vindt Berichten een naaktfoto, dan wordt er een vervagingsfilter op de foto geplaatst. Het kind wordt gewaarschuwd over de inhoud en erop gewezen dat de foto niet bekeken hoeft te worden.

Zorgen over privacy

Privacyorganisaties maken zich nog steeds grote zorgen over Apples beoogde plannen voor kinderbescherming naast deze functie. Ze maken zich zorgen dat dezelfde technologie ook wordt gebruikt om censuur te plegen op priveberichten, bijvoorbeeld wanneer overheden Apple verplichten om op bepaalde onderwerpen te screenen. Apple zegt dat het dat niet zal doen.

Apple wil verder ook foto's op iPhones gaan scannen op beelden van kindermisbruik. Het wil een algoritme gebruiken om de digitale vingerafdruk te zoeken van bekende foto's van dergelijk misbruik. Werknemers van het bedrijf reageerden skeptisch op de plannen en hebben intern geklaagd over de privacyrisico's.

Online met je smartwatch zonder iPhone