'Apple negeert uitspraak rechter'

Apple mag aanpassing App Store van rechter niet uitstellen

10 november 2021 om 07:08
Laatste update: 10 november 2021 om 08:33

Apple mag een door de rechter opgelegde verandering van zijn App Store-beleid niet uitstellen tot na december. Appmakers moeten vanaf december gebruikers kunnen melden dat ze via een website goedkopere abonnementen kunnen afsluiten, zonder de Apple-commissie.

Apple had om uitstel verzocht omdat het bedrijf in beroep is gegaan en geen werk wil doen dat mogelijk weer terug moet worden gedraaid. Volgens de rechter had Apple de uitspraak "selectief gelezen" en negeerde het techbedrijf de delen van de uitspraak waarmee die verplichte verandering werd onderbouwd. Zij wees het verzoek om uitstel daarom af.

Rechtszaak Epic Games

De verplichting komt voort uit de rechtszaak van Epic Games tegen Apple. De maker van de game Fortnite vindt dat Apple zich schuldig maakt aan machtsmisbruik met de strenge regels in de App Store. Zo moeten appmakers Apple een commissie tot 30 procent betalen op iedere transactie via de App Store en zijn ze verplicht om Apples betalingssysteem te gebruiken. Ook mogen ze niet wijzen op goedkopere manieren om abonnementen af te sluiten. Veel apps zijn buiten de App Store goedkoper, omdat er geen commissie hoeft te worden afgedragen.

Apple kreeg in de zaak tegen Epic overigens in grote lijnen gelijk. De iPhone-maker blijft het oneens met de beslissing van de rechter en kondigde aan ook voor het opschorten van de maatregel een beroep in te stellen.

App Store onder vuur

Apple ligt wereldwijd steeds meer onder vuur vanwege de regels rondom de App Store. Het bedrijf deed onlangs wat water bij de wijn. Bepaalde apps mogen voortaan een aanmeldknop op hun inlogscherm plaatsen, die verwijst naar hun eigen website met een eigen betaalsysteem. Appmakers mogen hun gebruikers ook via e-mail op de hoogte brengen van die eigen betaalmethode.

Meerdere Amerikaanse politici noemden deze aanpassingen van Apple onvoldoende. Ze willen met een nieuwe wet meer veranderingen in de appwinkels afdwingen. Zuid-Korea nam eind eerder dit jaar al een nieuwe wet aan die Apple en Google dwingt om andere betaalmethodes toe te staan. 

Review AirPods 3