Elektrische auto's

Hyundai toont elektrische Grandeur: een moderne retro-auto

© Hyundai

hyundai grandeur heritage restomod hommage concept elektrische auto ioniq 5
12 november 2021 om 17:11
Laatste update: 12 november 2021 om 17:11

Hyundai viert de 35e verjaardag van zijn Grandeur-lijn met een opvallend retro-concept. De sedan lijkt weggereden uit de jaren 80, maar de binnenkant en aandrijving zijn gloednieuw.

De Hyundai Grandeur verscheen voor het eerst medio jaren 80. De Zuid-Koreanen komen nu ter ere van de 35e verjaardag van het hoekige origineel met een 'restomod': een samentrekking van de woorden restauratie en modificatie. Met andere woorden: nieuwe technologie in een bekend jasje.

De moderne binnenkant van de Grandeur Heritage.

Vooral van binnen nieuw

Dat de elektrische Grandeur Heritage nieuw is, is vooral te zien aan de pixelige lampen voor en achter, een element dat ook al in de nieuwe elektrische Hyundai Ioniq 5 zit. Verder lijkt de conceptauto van buiten qua vorm sterk op de Grandeurs uit de jaren 80, maar binnen is dat wel anders.

De knoppen en schakelaars op het dashboard zijn vervangen door een enorm breed touchscreen. De middenconsole bevat een scherm en zelfs het stuur heeft een schermpje. Het plafond bevat verlichting die doet denken aan een hotellounge, terwijl de bordeauxrode stoelen en houten bekleding het foute karakter van de originele wagen onderstrepen.

Veel bordeauxrood en hout: het blijven de jaren '80.

Concept

Hoewel de wagen elektrisch is, laat Hyundai details achterwege. Een echte productiewagen zal deze Grandeur Heritage niet worden, wel zal hij worden tentoongesteld op autobeurzen. Bovenal is het ontwerp een herontdekkingstocht voor Hyundai, en die houding leidt wel tot echte nieuwe auto's.

Zo toonde Hyundai in 2019 de 45 Concept, destijds een hommage aan de Pony Coupé Concept uit de jaren '70. Maar die 45 Concept kwam twee jaar later met slechts kleine wijzigingen op de markt als de Hyundai Ioniq 5.

Eerste indruk: Hyundai Ioniq 5