'Volledig zelfrijdende' Tesla kiest verkeerde rijstrook en crasht
'Eerste crash'

'Volledig zelfrijdende' Tesla kiest verkeerde rijstrook en crasht

12-11-2021 19:12 Laatste update: 13-11-2021 16:16

Een Tesla Model Y die gebruik maakt van de nieuwe 'Full Self-Driving' (FSD)-functie zou op 3 november gecrasht zijn nadat de auto een verkeerde afslag had genomen.

De eigenaar van de auto diende een klacht in op de website van de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA). De auto zou een afslag naar links hebben genomen en op de verkeerde rijstrook terecht zijn gekomen.

Een poging van de chauffeur om de auto snel naar de juiste rijstrook te brengen faalde, omdat het systeem de controle hardhandig overnam. Vervolgens raakte de auto een ander motorvoertuig dat in de rijstrook ernaast reed. De auto raakte 'flink beschadigd' in de crash. De chauffeur kwam met de schrik vrij.

Het lijkt de eerste crash te zijn sinds Tesla de omstreden nieuwe rij-assistent in oktober vorig jaar uitrolde. Momenteel kunnen enkele duizenden chauffeurs gebruikmaken van FSD. Geïnteresseerde klanten moeten eerst aantonen dat zij een Tesla-veiligheidsscore van 99 of 100 punten hebben.
 

Niet volledig zelfrijdend

Een testversie van FSD werd vorige maand al een keer ingetrokken omdat het systeem onterecht waarschuwingen voor botsingen gaf en er problemen waren met de cruise control. Ondanks de naam is FSD overigens geen volledig zelfrijdende modus: het systeem heeft nog steeds toezicht nodig van een chauffeur.

De rij-assistent ligt sinds zijn introductie onder vuur, en de NHTSA heeft recent informatie opgevraagd bij Tesla over de criteria die het hanteert voor chauffeurs die deel mogen nemen aan het bèta-programma. Online zijn video's te vinden van Tesla-klanten waarvan de auto naar verkeerde rijstroken wil overstappen of verkeerde bochten wil maken. 
 

Dit is de Tesla Model Y