Nieuwe Tesla's geleverd zonder usb-poorten door chiptekort
Automakers moeten schakelen

Nieuwe Tesla's geleverd zonder usb-poorten door chiptekort

15 november om 14:48
Laatste update: 15 november om 14:48

Automakers moeten flink schakelen om hun productie op peil te houden vanwege het wereldwijde chiptekort. Tesla's worden nu geleverd zonder usb-poorten, nadat sommige andere automakers ook al concessies deden.

Sommige nieuwe exemplaren van de Tesla Model 3 en Model Y worden geleverd met minder usb-poorten dan voorheen, meldt Electrek. De gaatjes voor de poorten zitten wel in het interieur van de auto's, maar de aansluitingen erachter ontbreken. Sommige gebruikers klagen daarnaast dat ook de draadloze telefoonlader in de Tesla's niet werkt.

De poorten zouden ontbreken bij nieuwe Tesla's die sinds 11 november geleverd zijn. Tesla zou klanten niet op de hoogte hebben gebracht van de ontbrekende aansluitingen. Tesla bevestigt tegenover klanten die bellen dat de aansluitingen inderdaad ontbreken wegens tekorten aan onderdelen. Klanten zouden de poorten kunnen laten monteren als de onderdelen weer beschikbaar zijn, volgens sommigen in de loop van december.

Tekorten duren al maanden

Automakers hebben al maanden te kampen met tekorten van allerlei chips. Begin dit jaar moesten meerdere fabrikanten de productie van auto's stilleggen, vaak omdat cruciale chips niet voorhanden waren.

Later werden snelle aanpassingen gemaakt om de productie toch weer te kunnen starten. Zo stapte Peugeot voor zijn 308 eerder dit jaar terug op analoge snelheidsmeters, omdat chips voor de digitale meter niet te krijgen waren. General Motors leverde een bepaalde pickup-truck zonder besparingsmodule, zodat de wagen meer brandstof verbruikt.

Nissan verminderde eerder dit jaar het aantal auto's met ingebouwde navigatie, terwijl BMW veel nieuwe modellen vanaf deze maand niet meer met touchscreen levert. Jaguar Land Rover meldde eerder een vermindering in het aantal nieuwe voertuigen, maar het bedrijf beknibbelt niet op functies. Veel andere fabrikanten meldden vorige maand vertraging in hun productie.

Auto-test: haalt de Audi Q4 E-tron de highscore?