Kamer: geen groen vinkje in app als gevaccineerde besmet raakt
Coronacheck-app

Kamer: geen groen vinkje in app als gevaccineerde besmet raakt

17-11-2021 16:49 Laatste update: 18-11-2021 09:14

De Tweede Kamer wil dat mensen die gevaccineerd zijn en daarna toch positief worden getest op corona, tijdelijk geen groen vinkje meer krijgen in hun CoronaCheck-app.

Een motie van de fractie-Den Haan die het demissionaire kabinet oproept ervoor te zorgen dat de techniek van de Coronacheck-app op die manier wordt aangepast, kreeg steun van een Kamermeerderheid.

Besmette mensen zouden dan geen geldige QR-code meer hebben gedurende de periode dat ze in isolatie moeten. Mensen ontvangen een QR-code nadat ze zijn gevaccineerd, maar ook daarna kunnen ze besmet raken met het coronavirus. In dat geval wordt de QR-code nu niet aangepast, zodat gevaccineerden die besmet zijn nog steeds toegang hebben tot locaties en activiteiten waarvoor een coronatoegangsbewijs nodig is. Daar kunnen ze anderen besmetten. De Kamer wil dat tegengaan.

Met de Coronacheck-app kun je aantonen dat je gevaccineerd bent, hersteld bent van een eerdere besmetting of recent bent getest. De app biedt geen mogelijkheid om een gegeven QR-code in te trekken, ook niet na fraude.

Privacy

Zorgminister Hugo de Jonge had de Kamerleden motie ontraden. Het is privacytechnisch namelijk lastig te regelen. Als het systeem wordt aangepast, "zouden we heel erg afbreuk doen aan de privacyaspecten van de coronatoegangsbewijzen", zei De Jonge eerder deze week. Hiervoor is volgens hem "een centrale database" nodig "van de QR-codes die je hebt afgegeven aan de mensen die het betreft, om vervolgens automatisch een positieve testuitslag te kunnen koppelen aan die QR-code".  

'Schijnzekerheid'

De Jonge vreest ook dat het leidt tot 'schijnzekerheid'. Mensen die een geldige QR-code hebben omdat ze gevaccineerd zijn, kunnen "zich ook gewoon niet laten testen", stelt De Jonge. "Het is dus nogal makkelijk om je snor te drukken als het daarover gaat."

De Coronacheck-app is behalve als coronatoegangsbewijs in Nederland ook te gebruiken als EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) bij het reizen naar andere landen. Inmiddels zijn 49 landen aangesloten op het EU-systeem. Het is overigens ook mogelijk een papieren bewijs uit te printen.

QR-codes: let hier op als je ze scant