'Apple voert werk aan eigen zelfrijdende auto op'
Apple Car

'Apple voert werk aan eigen zelfrijdende auto op'

19-11-2021 07:08 Laatste update: 07:25

Apple is zijn werkzaamheden aan een zelfrijdende elektrische auto aan het versnellen. De auto zou in 2025 op de markt moeten komen.

Dat zeggen bronnen tegen Bloomberg, dat vaker als eerste bericht over plannen van Apple. Bij de Apple-auto zou menselijk ingrijpen niet nodig en zijn er dan ook geen stuurwiel en rem- en gaspedalen ingebouwd, zeggen de bronnen van Bloomberg.

Het autoproject van Apple, genaamd Titan, kreeg al rond 2014 vorm, en wordt sinds september geleid door software-techneut Kevin Lynch. Hij nam de leiding over het project over van Doug Field, die naar Ford vertrok. De lanceerdatum van 2025 is onzeker en hangt wel af van het afronden van de complexe technologie voor zelfrijdende voertuigen. Apple test in de VS al jaren systemen voor zelfrijdende auto's waarvoor ook testwagens rondrijden op de openbare weg.

iPad-achtig scherm

De auto zal ook sterk zijn geïntegreerd met andere apparaten en diensten van Apple. In het midden van de auto zou een soort iPad-achtig scherm voor bedieningsfuncties moeten komen.

Naar verluidt heeft Apple met meerdere automakers gepraat over samenwerking bij de bouw van het voertuig. Eerder dit jaar lekte uit dat Apple onder andere met het Zuid-Koreaanse Hyundai heeft gesproken.

De grote iPhone-fabrikant Foxconn presenteerde onlangs ook al zijn eerste elektrische conceptauto's, die het voor andere bedrijven wil produceren.

Mogelijk gemaakt in Amerika

Apple kijkt volgens Bloomberg ook naar een mogelijke productie van de auto in de Verenigde Staten. Apple zou ook werken aan eigen batterijtechniek voor de wagen.

Met de auto zou Apple onder meer de concurrentie aangaan met Tesla, dat ook al jaren belooft dat zijn auto's volledig zelfrijdend worden.

Meer grote techbedrijven ontwikkelen zelfrijdende auto's. Zo test Google-zusterbedrijf Waymo in de VS al jaren zelfrijdende auto's, maar dat gaat nog altijd niet probleemloos.