Vrouwelijke ex-werknemer klaagt PlayStation aan om discriminatie
Werkvloer

Vrouwelijke ex-werknemer klaagt PlayStation aan om discriminatie

23-11-2021 19:34 Laatste update: 19:43

Een voormalige IT-beveiligingsmedewerker van Sony PlayStation sleept het bedrijf voor de rechter om discriminatie en de onrechtmatige beëindiging van haar contract.

De vrouw, Emma Majo, beschuldigt Sony in de rechtbankdocumenten van het stelselmatig onderbetalen van vrouwelijke werknemers. Ook zou het voor vrouwen veel lastiger zijn om promotie te maken in het bedrijf. Ze eist een boete voor Sony en een herziening van het interne beleid rond discriminatie.

Omdat Sony zijn vrouwelijke werknemers niet beschermt, hebben vrouwen geen mogelijkheid om verhaal te halen als ze gediscrimineerd worden op de werkvloer, aldus Majo. Een ingediende klacht zou gemakkelijk in de doofpot verdwijnen.

Majo zegt dat zij afgelopen jaar onrechtmatig op straat werd gezet nadat ze een klacht over discriminatie had ingediend. Ze wil dat de zaak een zogenoemde class action wordt, waarbij alle vrouwen die de afgelopen vier jaar bij Sony werkten compensatie wil krijgen. 

Ze werkte sinds 2015 voor de gametak van het bedrijf. In die tijd heeft ze nooit promotie gemaakt. Ze beschrijft in de documenten onder andere gevallen waarin leidinggevenden zoals het hoofd van haar afdeling weigerden om alleen in één ruimte te zijn met een vrouw. Als er een mannelijke collega bij was, dan sprak de leidinggevende alleen met de man. Verzoeken moest ze vaak indienen via een mannelijke collega, in een geval zelfs een stagiair, om gehoor te krijgen.

Sony heeft alleen mannelijke bestuurders

Toen Majo begon bij het bedrijf was er sprake van een verhouding van 60 procent mannen tot 40 procent vrouwen, schrijft ze. Er zouden de afgelopen jaren meer mannen dan vrouwen zijn aangenomen. Ze wees er ook op dat Sony alleen mannelijke bestuurders kent.

Majo diende na haar ontslag een klacht in bij de Department of Fair Employment and Housing (DFEH) van Californië. DFEH is dezelfde overheidsorganisatie die op dit moment een rechtszaak heeft lopen tegen een andere gamegigant, Activision Blizzard, om discriminatie en seksuele intimidatie.

Zowel Sony als Microsoft hebben zich uitgesproken tegen de toestanden bij Activision Blizzard, en zouden in beraad zijn over wat zij met het bedrijf gaan doen. PlayStation-topman Jim Ryan schreef toen in een memo, "ontmoedigd en eerlijk gezegd verbijsterd [te zijn] om te lezen dat Activision niet genoeg heeft gedaan om een diepgewortelde cultuur van discriminatie en intimidatie aan te pakken". Vorig jaar kwam de Franse gamegigant Ubisoft onder vuur om soortgelijke klachten. 
 

Is dit de superdrone waar we op gewacht hebben?