Microsoft en Sony 'heroverwegen' relatie met Activision Blizzard na misbruikschandalen
Activision-topman onder vuur

Microsoft en Sony 'heroverwegen' relatie met Activision Blizzard na misbruikschandalen

19-11-2021 12:04 Laatste update: 12:06

Xbox-topman Phil Spencer zegt in een gelekt document dat hij de relatie tussen Microsoft en Activision Blizzard wil heroverwegen na de reeks misbruikschandalen bij de gamereus. Ook PlayStation-topman Jim Ryan kwam met een soortgelijke boodschap.

De topmannen van Microsoft Xbox en Sony PlayStation reageren beiden tegenover hun personeel op berichtgeving van eerder deze week, meldt Bloomberg. Toen kwam het verhaal naar buiten dat Activision Blizzard-topman Bobby Kotick klachten seksueel wangedrag kende, maar die bewust in de doofpot zou hebben gestopt.

Het ging daarbij onder andere om intimidatie op de werkvloer, structurele onderbetaling van vrouwen en zelfs seksueel misbruik. Meerdere hooggeplaatste medewerkers van de gameuitgever werden de afgelopen maanden al ontslagen vanwege de schandalen.

Ook werd de uitgever van Call of Duty en World of Warcraft aangeklaagd, waarna meer rechtszaken en een reeks stakingen en protesten volgden.

'Diep verontrust'

Xbox-topman Spencer schrijft nu dat hij "alle aspecten van onze relatie met Activision Blizzard heroverweegt", en "pro-actieve wijzigingen maakt". "Dit type gedrag heeft geen plek in onze industrie", schrijft Xbox-topman Spencer aan zijn personeel. Spencer geeft aan dat hij "diep verontrust is door de vreselijke gebeurtenissen en acties" bij Activision Blizzard.

PlayStation-topman Jim Ryan linkte in een memo naar zijn personeel eerder deze week naar het doofpotnieuws over Activision Blizzard-topman Kotick. Ryan was "ontmoedigd en eerlijk gezegd verbijsterd om te lezen dat Activision niet genoeg heeft gedaan om een diepgewortelde cultuur van discriminatie en intimidatie aan te pakken".

Ook Sony is kritisch op de houding van Activision Blizzard. "Onmiddellijk na publicatie van het artikel hebben we contact gezocht met Activision om onze diepe bezorgdheid te uiten en om te vragen hoe ze van plan zijn de beweringen in het artikel aan te pakken", aldus Ryan. "We vinden niet dat hun reactie de situatie goed aanpakt."

Maatregelen

De topmannen van Xbox en PlayStation koppelen nog geen acties aan hun woorden, maar volgens experts is de toon wel gezet. Er lijkt te worden aangestuurd op een aftreden van Activision Blizzard-topman Kotick. Zeker 500 medewerkers van de uitgever eisen het vertrek van Kotick al met een petitie. Ook een groep aandeelhouders van het bedrijf wil dat hij vertrekt.

Mochten Microsoft en Sony de druk willen opvoeren, zouden zij de games van Activision Blizzard uit hun online winkels kunnen verwijderen, of nieuwe games niet kunnen toelaten. Dat gebeurt zeer zelden, maar het komt wel voor. Zo verwijderde PlayStation de langverwachte game Cyberpunk 2077 vorig jaar voor zes maanden uit zijn online winkel, nadat de eerste versie van de game vrijwel onspeelbaar bleek.

Getest: games spelen via de cloud