Instagram-baas moet voor het eerst op matje senaat VS komen
Instagram Kids

Instagram-baas moet voor het eerst op matje senaat VS komen

25-11-2021 10:45 Laatste update: 10:45

Adam Mosseri, het hoofd van foto-app Instagram, zal begin december voor het eerst getuigen voor de Amerikaanse senaat over het gebruik van de app door kinderen.

De verwachting is dat Mosseri vragen krijgt over de impact van Instagrams algoritmen op kinderen. Jonge gebruikers zouden via voorgestelde berichten op Instagram naar verkeerde plekken op het internet gestuurd worden, schrijft The New York Times. De senaat maakt zich onder andere zorgen over kinderen die op Instagram-pagina's over extreme diëten terechtkomen. 

De senaat wil daarnaast dat Mosseri belooft om de algoritmen van Instagram transparanter te maken. Eerder deden Snap, TikTok en YouTube al dergelijke beloften. 

Instagram ligt al enige tijd onder vuur omdat de app het zelfbeeld van kinderen negatief zou beinvloeden. Deze kritiek neemt gestaag toe sinds het lekken van een intern rapport in september, waaruit bleek dat één op de drie meisjes die last heeft van een slecht zelfbeeld de schuld deels aan Instagram geeft.
 

'Kinderen verslaafd aan Instagram'

Moederbedrijf Meta, toen nog Facebook, onderzocht de gevoelens die Amerikaanse en Britse tieners hadden rond de foto-app. Tieners gaven aan zich verslaafd te voelen aan de app en wezen naar Instagram als medeveroorzaker van een toename aan depressie en angstklachten. 

De Amerikaanse senaat beklaagde zich toen over de "ontwijkende antwoorden" van Facebook over de impact van Instagram. Het bedrijf zette kort na het lekken van dit onderzoek zijn plannen voor een kinderversie van Instagram op pauze.

Mosseri vond dat er een "verkeerd beeld" was ontstaan van de app.  De Amerikaanse senator Richard Blumenthal vroeg hem kort daarop om vragen te beantwoorden in de senaat. Blumenthal maakt zich zorgen om "het gevaar en de schade die deze krachtige algoritmen berokkenen door giftige content aan kinderen te tonen."

Meta- en Facebook-baas Mark Zuckerberg moest al enkele keren in de senaat uitleg komen geven. Voor Mosseri is dit echter de eerste keer dat hij getuigenis moet komen afleggen, ergens in de week van 6 december. 

Hoe moeten we Big Tech aanpakken?