Consumentenbond: 'Alle sociale media ongeschikt voor kinderen'
13 tot 16 jaar

Consumentenbond: 'Alle sociale media ongeschikt voor kinderen'

25-11-2021 14:17 Laatste update: 14:34

De Consumentenbond stelt dat social media ongeschikt zijn voor kinderen. Zij zouden de platforms niet moeten gebruiken, omdat de acht grootste apps niet veilig zijn voor jonge gebruikers.

De organisatie deed onderzoek naar de kindveiligheid van Facebook, Instagram, Signal, Snapchat, Telegram, TikTok, WhatsApp en YouTube. Het ging specifiek om de privacyrechten van kinderen tussen de 13 en de 16 jaar oud.  De resultaten vielen volgens de Consumentenbond zwaar tegen op het gebied van advertenties, instellingen en het verwijderen van gebruikersgegevens.

De organisatie neemt het Facebook, Instagram, Snapchat, YouTube en TikTok kwalijk dat zij ook kinderen advertenties tonen op basis van hun eigen voorkeuren en kenmerken. De onderzoekers noemen speciaal TikTok, dat gebruikers sluikreclame toont via speciale hashtag-uitdagingen en effecten. 

Volgens de Consumentenbond is het niet eerlijk om op deze manier met advertenties voor kinderen om te springen. Zij kunnen immers lastig bepalen wat nu wel of niet reclame is en hoe betrouwbaar die is.
 

Ouders kunnen vaak niet meekijken

Ook is het te lastig om je account te verwijderen, waardoor gegevens van kinderen lang bewaard kunnen blijven. Daarnaast kunnen kinderen de privacyverklaringen van deze apps niet goed begrijpen.

Behalve TikTok en YouTube hebben deze apps bovendien geen optie om de ouders mee te laten kijken. En zelfs die apps zitten volgens de Consumentenbond fout, omdat ouders hun persoonsgegevens aan de appmakers moeten overdragen om toegang te krijgen tot informatie over hun eigen kinderen.

'Kinderen hoeven niet weg van sociale media'

Kinderen hoeven niet allemaal sociale media te verlaten, schrijft directeur Sandra Molenaar in een persbericht. Wel eist de Consumentenbond dat er nieuwe regels komen om sociale mediaplatformen veiliger te maken voor kinderen, zoals dat er geen marketingprofielen mogen worden gemaakt van jonge gebruikers. 

Het zijn zeven apps die populair zijn onder jongeren. Signal werd toegevoegd aan de lijst als voorbeeld van hoe het wel privacyvriendelijk kan. In een reactie wijst Telegram, dat ook veel chatkanalen met pornografisch materiaal bevat, erop dat de app alleen bestemd is voor gebruikers boven de 17 jaar oud.

De Consumentenbond werkt samen met Stichting Take Back Your Privacy (TBYP) in hun strijd tegen sociale mediabedrijven. Eerder dit jaar startten de twee organisaties al een rechtszaak tegen TikTok om het schenden van de privacy van kinderen. 

Dit is de Nintendo Switch oled-editie