Israël haalt 70 landen van exportlijst voor cyberveiligheidssoftware
Exportverbod

Israël haalt 70 landen van exportlijst voor cyberveiligheidssoftware

26-11-2021 10:38 Laatste update: 10:38

Israël schrapt een groot aantal landen van zijn lijst toegestane exportpartners voor cyberveiligheidstechnologie. Het afgelopen jaar kwam het Israëlische bedrijf NSO Group in opspraak om de verkoop van hacksoftware.

De lijst is drastisch korter geworden: eerst stonden er 102 landen op, nu nog maar 37 grotendeels Westerse landen, schrijft Ctech. Ook Nederland staat nog op de lijst. Israëlische bedrijven mogen officieel geen hack- en cyberveiligheidssoftware verkopen aan landen buiten de lijst.

Het Israëlische bedrijf NSO Group werd eerder deze week aangeklaagd door Apple om het verkopen van spionagesoftware Pegasus. De software kon gebruikt worden om de smartphones van politici, activisten en journalisten af te tappen. Apple wil NSO daarom de toegang tot iOS-apparaten ontzeggen.

Veel van de landen die volgens de pers gebruik maakten van Pegasus, zoals Saoedi-Arabië en Marokko, staan niet meer op de lijst. NSO Group heeft nooit zelf bevestigd aan wie het de software heeft verkocht.
 

NSO Group op zwarte lijst VS

Israëlische bedrijven verdienen jaarlijks zo'n 10 miljard dollar (8,8 miljard euro) aan de verkoop van cyberveiligheidssoftware. Volgens Ctech zou rond de tien procent van deze omzet uit de verkoop van offensieve hacktools als Pegasus komen.

Het bestaan van Pegasus werd in 2019 voor het eerst bekend. Eerder dit jaar lekte er opnieuw een lijst met telefoonnummers van mogelijke slachtoffers van de software. Het ging om zo'n 50.000 nummers, waarvan niet duidelijk is of ze allemaal gehackt zijn. Onder andere de vermoordde Saoedische columnist Jamal Khashoggi stond op de lijst.

NSO Group kan sinds juli geen gebruik meer maken van de clouddiensten van Amazon Web Services (AWS). Begin deze maand zette de Amerikaanse regering het bedrijf bovendien op een zwarte lijst, wat betekent dat NSO Group helemaal geen diensten meer mag leveren aan de Verenigde Staten. Ook staat WhatsApp op het punt een rechtszaak te beginnen om de praktijken van de spywaremaker.

Zo werkt ruisonderdrukking in je oordoppen