Facebook-moeder opent VR-wereld: eerste stap naar metaverse
Virtueel samenzijn

Facebook-moeder opent VR-wereld: eerste stap naar metaverse

10-12-2021 11:00 Laatste update: 11:03

Meta, het moederbedrijf van Facebook, heeft na ruim 2 jaar testen een nieuw platform voor virtual reality (VR) geopend. Horizon Worlds is een eerste stap richting de metaverse, een gedeelde virtuele wereld.

Volwassenen in de VS en Canada kunnen vanaf nu Horizon Worlds gebruiken om virtueel samen te komen en games te spelen in virtual reality. Horizon Worlds past in de toekomstvisie van Meta, dat de metaverse ziet als een opvolger van het huidige internet.

Met Horizon Worlds kunnen gebruikers met een Oculus Quest VR-bril op samen met anderen games spelen of virtuele bijeenkomsten houden. Tot twintig gebruikers kunnen samen in een virtuele ruimte zijn. Het platform was al in 2019 aangekondigd en was voor een kleine groep te testen. Wanneer Nederlanders de VR-omgeving kunnen gebruiken, is nog niet bekend.

Meta test daarnaast ook Horizon Workrooms, waarmee gebruikers in VR kunnen vergaderen en samenwerken.

Gedragsregels

Meta zegt bij Horizon Worlds maatregelen te hebben genomen om het welzijn van gebruikers te bewaken. Zo moet iedereen aan gedragsregels voldoen en kunnen gebruikers anderen blokkeren, aangeven of op stil zetten. "We willen dat dit een veilige en respectvolle omgeving wordt."

Volgens Meta-baas Mark Zuckerberg richt het bedrijf zich de komende jaren op het bouwen van de metaverse als een belangrijke digitale ontmoetingsplek, voor communicatie, spelletjes en winkelen. Meta investeert er tientallen miljarden in.

Nieuwe bedrijfsnaam en schandalen

Het Facebook-moederbedrijf kreeg in oktober zijn nieuwe naam, die aangeeft hoe belangrijk de metaverse volgens het concern zal worden. 

De naamswijziging viel samen met een reeks schandalen die aan het licht kwamen na onthullingen door klokkenluiders. Die stellen dat het bedrijf te weinig zou doen om schadelijke berichten van zijn platforms te weren. Volgens klokkenluider Frances Haugen vond Facebook winst belangrijker dan het maatschappelijk belang.

Wereldwijd heeft Meta 2,85 miljard maandelijks actieve gebruikers.

Metaverse komt eraan: vergaderen in VR