Staatshoofden doodwensen op Facebook en Insta mag toch niet
Regels verduidelijkt

Staatshoofden doodwensen op Facebook en Insta mag toch niet

14-03-2022 11:59 Laatste update: 12:15

Facebook-moederbedrijf Meta heeft verduidelijkt wat Oekraïners in het kader van de oorlog wel en niet mogen zeggen. Het openlijk oproepen tot de dood van staatshoofden is nog steeds niet toegestaan.

Meta versoepelde eind vorige week tijdelijk zijn regels, zodat Oekraïense gebruikers ongestraft kunnen oproepen tot geweld tegen de Russische invasie in hun land. Normaal gesproken zijn zulke oproepen tegen de regels, nu zijn uitlatingen zoals "dood aan de Russische bezetters" tijdelijk toegestaan.

Meta verduidelijkt nu dat het oproepen tot de dood van staatshoofden nog steeds niet is toegestaan, meldt onder meer Bloomberg op basis van een intern bericht van Meta-hoofdwoordvoerder Nick Clegg. Eind vorige week leek er een uitzondering te zijn voor doodsbedreigingen naar de Russische president Vladimir Poetin of zijn Belarussische ambtsgenoot Aleksandr Loekasjenko.

Rusland blokkeert Facebook en Instagram al

Clegg verduidelijkt ook aan medewerkers dat de nieuwe regels niet betekenen dat oproepen tot geweld tegen Russen in het algemeen nu zijn toegestaan. De uitzondering in de regels is er alleen omtrent de Russische invasie in Oekraïne, en geldt alleen binnen Oekraïne. De Oekraïense vicepremier Mykhailo Fedorov bedankt Meta en Clegg voor het toestaan van "het recht om de agressie tegenstand te bieden".

"We staan ook geen oproepen toe om een staatshoofd te vermoorden", stelt Clegg in de interne memo, zonder Poetin bij naam te noemen. Rusland reageerde al op de nieuwe regels van Meta door na Facebook ook Instagram te blokkeren onder het mom van 'extremistische organisatie'.