Datingapp Grindr krijgt miljoenenboete vanwege privacyschending
Privacy

Datingapp Grindr krijgt miljoenenboete vanwege privacyschending

15-12-2021 11:17 Laatste update: 11:26

Noorwegen heeft datingapp Grindr een boete van 6,3 miljoen euro opgelegd. De vooral bij de lhbti-gemeenschap populaire app deelde illegaal persoonsgegevens met adverteerders.

De Noorse privacytoezichthouder heeft de boete voor Grindr vandaag bekendgemaakt.

Grindr is onder meer schuldig bevonden aan het delen van locatiegegevens van gebruikers van de app. Daarnaast verschafte de van oorsprong Amerikaanse app adverteerders informatie uit de profielen van gebruikers, waaronder hun leeftijd en sekse. Dit terwijl gebruikers amper ingelicht werden over het gebruik van hun gegevens en daar dus ook niet bewust mee konden instemmen.

Geaardheid

De Noorse privacywaakhond vindt ook dat het delen van gegevens over wie de app gebruikt te ver ging, omdat dit gegeven alleen al iets zegt over de geaardheid van personen.

"We concluderen dat Grindr gegevens van gebruikers heeft gedeeld zonder wettelijke basis", verklaarde de toezichthouder. Toch valt de boete lager uit dan de 10 miljoen euro die de organisatie Grindr aanvankelijk wilde opleggen. Dat komt doordat de app inmiddels beterschap heeft getoond met het datagebruik en het bedrijf financiële informatie aandroeg waar de Noren om vroegen.

Europese Unie

De boete is uitgedeeld op basis van privacyrichtlijnen van de Europese Unie. Noorwegen is geen lid van de EU, maar maakt wel deel uit van de Europese Economische Ruimte. Daarom moeten ook de Noren zich aan de door de EU opgestelde regels rond datagebruik houden.

Grindr liet aan de Noorse publieke omroep weten het oneens te zijn met de boete. Het bedrijf heeft drie weken de tijd om beroep aan te tekenen.

Ook in de EU loopt er een onderzoek naar Grindr vanwege mogelijke overtreding van de privacywet. Privacyorganisatie Noyb diende een klacht in tegen het bedrijf bij de Oostenrijkse datawachthond. 

Kijk ook: dit zit er in draadloze oordopjes