Datingapp Grindr verwijderd uit Chinese appwinkels
LGBTQ in China

Datingapp Grindr verwijderd uit Chinese appwinkels

31-01-2022 12:44 Laatste update: 12:44

De populaire LGBTQ-datingapp Grindr is uit de Chinese appstores verdwenen. Dat gebeurde nadat de Chinese overheid had aangekondigd de online-censuur op te voeren in de aanloop naar de Olympische Winterspelen in Beijing.

Grindr verdween volgens Bloomberg eind vorige week uit de Chinese App Store van Apple. Ook op de meerdere Android-appwinkels is de datingapp verdwenen. De Google Play Store is in China niet beschikbaar.

De verwijderingen van de app volgen enkele dagen nadat Beijing aankondigde harder te zullen optreden tegen online activiteiten die door de Chinese overheid als ongewenst worden ervaren. Daarbij horen ook geruchten over beroemdheden, kinderpornografie en zaken zoals bijgeloof. 

De maatregelen worden doorgevoerd vlak voordat de Olympische Winterspelen in Beijing van start gaan. China wil de Winterspelen in goede banen leiden en neemt daarbij rigoreuze maatregelen. Naast het censureren van ongewenste uitingen wil China ook dat elke deelnemer, inclusief coaches en journalisten, verplicht een app downloaden die paspoortgegevens en medische informatie bijhoudt, tot grote verontwaardiging van politici in westerse landen. 

Gemeenschap onder druk gezet

Hoewel homoseksualiteit niet illegaal is in China, staat de LGBTQ-gemeenschap steeds meer onder druk. Vorig jaar meldde Al Jazeera bijvoorbeeld dat een aantal Chinese LGBTQ-groepen op sociaalmediaplatform WeChat verwijderd waren. In november sloot rechtenorganisatie Queer Advocacy Online onverwacht de deuren. Woordvoerders van de groep weigerden toen te zeggen wat daar de reden voor was.

De Chinese overheid doet dit omdat het een 'traditioneel idee van mannelijkheid' wil promoten. Vorig jaar kondigde de Chinese mediatoezichthouder aan "verwijfde" mannen niet langer als rolmodel kunnen worden aanzien. Volgens de overheidsinstantie moeten “de correcte schoonheidsnormen” worden afgedwongen.

Andere apps wel beschikbaar

Hoewel Grindr niet meer beschikbaar is in de diverse Chinese appwinkels, waren concurrenten zoals Blued wel nog te vinden, zegt Agence France Presse. Het is voorlopig nog niet bekend of ook deze apps verwijderd zullen worden. 

Kijk ook: daten in de toekomst