Onlineracisme tegen voetballers moet leiden tot stadionverbod
Sociale media

Onlineracisme tegen voetballers moet leiden tot stadionverbod

26-12-2021 11:55 Laatste update: 27-12-2021 08:12

Wie zich in Engeland en Wales op internet schuldig maakt aan haatberichten en racistische uitingen gericht tot voetballers kan in de toekomst bestraft worden met een stadionverbod van maximaal 10 jaar.

Volgens de zender Sky Sports is die maatregel in voorbereiding. "Iedereen die voor racistisch misbruik van het internet verantwoordelijk is, moet worden bestraft", liet minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel van het Verenigd Koninkrijk in een reactie weten.

De wet zou zo worden aangepast dat een hetze op internet kan leiden tot stadionverboden met een duur tot tien jaar.

Stadionverboden konden tot dusverre in Engeland en Wales alleen worden opgelegd na gewelddadigheden of bijvoorbeeld bij racistische spreekkoren in de stadions. Er lopen er momenteel zo'n 1300.

Afgelopen zomer, na de EK-nederlaag van Engeland in de finale tegen Italië, waren de drie zwarte Engelse voetballers Marcus Rashford, Jadon Sancho en Bukayo Saka doelwit van racistische reacties op sociale media. Zij hadden in de finale een strafschop gemist.

Instagram heeft later toegegeven dat het onterecht racistische berichten en emoji heeft laten staan die gericht waren aan de drie Engelse voetballers.