Rijden op zonne-energie

Studenten TU Eindhoven werken aan zonnewagen op Antarctica

© Team Polar

Studenten TU Eindhoven werken aan zonnewagen op Antarctica
28 december 2021 om 09:49
Laatste update: 3 juni 2022 om 10:02

Twee studenten van de TU Eindhoven zijn onderweg naar Antarctica om te werken aan een wagen die op de zuidpool op zonne-energie kan rijden. Het autonome voertuig moet klimaatonderzoek op Antarctica duurzamer, goedkoper en makkelijker maken.

De twee studenten reizen vandaag met een schip vanuit Chili naar Antarctica voor de ontwikkeling van de 'Antarctica-rover'. Ze nemen deel aan een expeditie met een Frans verkenningsschip en gaan data verzamelen die helpen bij de ontwikkeling van zonnepanelen.

Ook willen ze bijvoorbeeld de luchtvochtigheid, luchtdruk en temperaturen meten. Rond 10 januari moeten de studenten weer terug zijn in Nederland.

Marsrover als inspiratie

Het autonoom rijdend zonnevoertuig is geïnspireerd op de Marsrover die op een vergelijkbare, autonome manier data verzamelt op planeet Mars.

Het wagentje wordt ontwikkeld door het Team Polar, dat bestaat uit 17 studenten van de TU Eindhoven. Het team wil het eerste prototype volgend jaar klaar hebben.

Onderzoek klimaatverandering

Volgens de onderzoekers is het poolonderzoek op Antarctica momenteel nog kostbaar en vervuilend. Het poolonderzoek draagt bij aan de kennis over klimaatverandering, maar stoot ook veel broeikasgassen zelf uit. Team Polar wil dit verminderen.

De studenten hopen dat meer onderzoeksapparatuur op duurzame energie kan gaan werken, zoals windenergie, zonne-energie of waterstof. "Een voertuig op Antarctica hoeft bijvoorbeeld niet terug te gaan naar een onderzoeksstation om te tanken, omdat het tijdens het rijden al zijn energie van de zon haalt. Hierdoor kan onderzoek worden gedaan op gebieden waar dat voorheen niet mogelijk was."  

Energie besparen met je smart home