Tesla

Tesla onder vuur in VS na opening showroom in Xinjiang

4 januari om 11:16
Laatste update: 4 januari om 11:37

Tesla heeft felle kritiek gekregen van mensenrechtenorganisaties en handelsgroepen op de opening van een showroom in de Chinese regio Xinjiang.

Tesla dreigt verstrikt te raken in de politieke spanningen tussen de VS en China over de regio Xinjiang. Volgens VN-experts en mensenrechtenorganisaties worden meer dan een miljoen mensen, voornamelijk Oeigoeren en leden van andere moslimminderheden, in de regio in kampen vastgehouden. Washington beschuldigt China zelfs van genocide tegen de Oeigoerse moslimminderheid.

Tesla kondigde afgelopen vrijdag de opening van de showroom in Urumqi, de regionale hoofdstad van Xinjiang, aan. Dinsdag bekritiseerde de Raad van Amerikaans-Islamitische Relaties, de grootste Amerikaanse burgerrechten- en belangenbehartigingsgroep voor moslims, de stap en zei dat Tesla "genocide steunt" en dat het bedrijf de showroom moet sluiten. 

'Genocide en slavenarbeid verdoezelen'

Soortgelijke kritiek kwam van de Amerikaanse handelsgroep Alliance for American Manufacturing en de Amerikaanse senator Marco Rubio, de opsteller van de wet voor het importverbod van producten uit Xinjiang. In een reactie op de opening van de showroom van Tesla verklaarde Rubio dat "bedrijven zonder nationaliteit de Chinese Communistische Partij helpen om genocide en slavenarbeid in de regio te verdoezelen".

Exportverbod

De Amerikaanse president Joe Biden heeft vorige maand een wet ondertekend die de invoer uit Xinjiang verbiedt vanwege bezorgdheid over dwangarbeid daar. Door de wet moeten bedrijven voortaan duidelijk kunnen aantonen dat de producten die ze uit de regio halen niet met dwangarbeid zijn gemaakt. De Verenigde Staten en enkele andere landen hebben ook een diplomatieke boycot van de Olympische Winterspelen in Peking in februari afgekondigd vanwege de kwestie.

China verwerpt de beschuldigingen van dwangarbeid of andere vormen van misbruik in de regio en zegt dat de kampen beroepsopleidingen aanbieden en dat bedrijven hun beleid daar moeten respecteren.

Protestactie op autobeurs

Tesla kwam vorig jaar in China onder vuur te liggen na een protest van een boze eigenares van een Tesla tijdens een autobeurs. Ze klom op een Tesla Model 3 en schreeuwde "de rem van Tesla werkte niet", waarna ze door de beveiligers werd afgevoerd.

De vrouw zei dat de remmen van haar Tesla Model 3 faalden waardoor vier van haar familieleden bijna omkwamen. Volgens Tesla had het remsysteem naar behoren gefunctioneerd.

Review Tesla Model Y