china propaganda 0.07 huawei james bond
'Exsqueeze me?!'

China bespot Huawei-beleid VS met bizarre James Bond-parodie

4 januari om 20:55
Laatste update: 4 januari om 22:14

Het Chinese staatsmedium Xinhua heeft vandaag een merkwaardige parodievideo gepubliceerd. In de bizarre persiflage op James Bond wordt de Amerikaanse overheid op de korrel genomen vanwege de sancties tegen het Chinese techbedrijf Huawei.

Twee geheim agenten, Agent 0.06 en 'James Pond', bespreken in de video hun nieuwste missie. De dialogen zijn warrig en onhandig ingesproken, en 'James Pond' herhaalt meermaals zonder reden de slagzin 'Exsqueeze me' uit de film Wayne's World.

De twee spionnen hebben het onder andere over het propaganda- en spionagebeleid van China, maar blijken het land te hebben verward met de Verenigde Staten. Ook beticht Agnet 0.06 het westen ervan een propagandacampagne tegen Huawei te voeren.

De vreemde video werd door Xinhua gepubliceerd op YouTube en Twitter. Het is waarschijnlijk bedoeld als propaganda richting het westen, waarin geprobeerd wordt de hypocrisie van de Verenigde Staten aan de kaak te stellen.

Wat echter vooral blijft hangen, is het slechte acteerwerk en de willekeurige verwijzingen naar de Amerikaanse popcultuur. De video, '0.07: No Time To Die Laughing', is er een voor het curiosa-archief. 

0.07: No Time to Die Laughing

Op zwarte lijst, daarna omzet ingestort

Huawei staat sinds 2019 in de Verenigde Staten op de zwarte lijst en mag daardoor geen handel drijven met Amerikaanse bedrijven. De VS vreest dat China via Huawei bedrijfsspionage pleegt, wat het bedrijf ontkent. Amerikaanse bedrijven die gebruik maken van Huawei-technologie zijn momenteel bezig die te verwijderen. 

Huawei was tot aan de Amerikaanse sancties 's werelds grootste leverancier van telecomnetwerkapparatuur en was een van de grootste fabrikanten van smartphones. Vervolgens is de omzet van het bedrijf ingestort.

De netwerkapparatuur van Huawei is inmiddels verwijderd of geblokkeerd in veel westerse landen. In Nederland levert het bedrijf bijvoorbeeld geen kernapparatuur voor 5G meer aan de telecomproviders.