Huawei zakt verder weg door Amerikaanse sancties
Huawei

Huawei zakt verder weg door Amerikaanse sancties

31-12-2021 08:30 Laatste update: 09:03

De inkomsten van Huawei zijn dit jaar met bijna een derde gedaald. Door de Amerikaanse sancties viel onder andere de verkoop van smartphones fors lager uit.

De inkomsten van Huawei zijn dit jaar met 29 procent gedaald op jaarbasis tot 634 miljard yuan (88 miljard euro), zei voorzitter Guo Ping in een nieuwjaarsboodschap. Volgens hem is "ondanks alle beproevingen" hard gewerkt om "substantiële waarde te creëren voor klanten en lokale gemeenschappen". Guo zegt dat de prestaties van het bedrijf in lijn met de verwachtingen lagen.

Op zwarte lijst VS

Huawei wordt door de Verenigde Staten beschuldigd van spionage, wat het bedrijf zelf met nadruk heeft ontkend. Door toenmalig president Donald Trump werd het bedrijf in 2019 op een zwarte lijst gezet en werd het gebruik van technologie van Huawei verboden in communicatie- en netwerkapparatuur. 

De VS verbood het Chinese bedrijf ook om onderdelen zoals chips aan te schaffen van Amerikaanse fabrikanten. Huawei was tot de sancties 's werelds grootste leverancier van telecomnetwerkapparatuur en was een van de grootste smartphonemerken.

Uit kern 5G-netwerk

De netwerkapparatuur van Huawei is inmiddels verwijderd of geblokkeerd in veel andere landen. In Nederland levert het bedrijf bijvoorbeeld geen kernapparatuur voor 5G meer aan Nederlandse telecombedrijven.

Huawei's omzet is ook gedaald doordat het zijn telefoonmerk Honor eind vorig jaar heeft verkocht

Harmony OS en andere activiteiten

Door de sancties richt Huawei zich noodgedwongen op andere diensten en producten. Zo houdt het bedrijf zich bezig met IT-oplossingen voor bedrijven, ontwikkelt het wearables zoals oordoppen en smartwatches, en is het actief met gezondheidstechnologie. Ook werkt het bedrijf aan elektrische en zelfrijdende auto's.

Doordat Huawei geen gebruik meer mocht maken van de volledige versie van Android besloot het een eigen besturingssysteem te creëren, genaamd Harmony OS

Vorige week presenteerde het bedrijf in China de nieuwe vouwtelefoon P50 Pocket.

Zo werkt noise-cancelling in oordoppen