Slimme lamp meet hartslag, slaap en of je valt
Smart home

Deze lamp meet je hartslag, slaap en of je valt

6 januari 2022 om 10:33
Laatste update: 6 januari 2022 om 10:33

Fabrikant Sengled komt met een slimme lamp die met een radartechniek je lichaamstemperatuur, hartslag en slaap kan meten. Ook moet de lamp alarm kunnen slaan als er iemand valt.

Sengled heeft de nieuwe slimme lamp met gezondheidsmetingen aangekondigd op de techbeurs CES 2022 in Las Vegas. De lamp gebruikt de FMCW-radartechniek voor het meten van de hartslag, lichaamstemperatuur en andere vitale functies van de personen in de kamer. Ook kan de lamp het slaapgedrag bijhouden. 

De lamp werkt via wifi en bluetooth, waardoor er geen aparte hub nodig is. Bij gebruik van meerdere lampen in een mesh-netwerk is het mogelijk om automatisch te detecteren of iemand is gevallen. Welke actie de lamp na zo'n valdetectie precies kan ondernemen, is nog niet bekend. Het ligt voor de hand dat dan hulpdiensten of contactpersonen worden ingeseind.

Het product komt dit najaar op de markt. De prijzen worden later onthuld.

De Sengled-lampen die via wifi werken ondersteunen Google Home, Samsung SmartThings en Amazon Alexa. Alleen de Sengled-lampen die de draadloze standaard Zigbee ondersteunen werken ook samen met Apple HomeKit, wat dus niet geldt voor de slimme lamp met gezondheidmetingen.

Sengled gaat ook ondersteuning bieden voor Matter, de nieuwe smart home-standaard waarmee uiteindelijk apparaten van veel grote merken goed met elkaar moeten kunnen samenwerken.

Getest: nieuwe Sonos-speakerlamp van IKEA