Google schond patenten Sonos, mag geen speakers meer importeren

De Nest Audio, één van de speakers van Google.

Patentstrijd

Google schond patenten Sonos, mag geen speakers meer importeren

07-01-2022 11:02 Laatste update: 11:06

Google heeft volgens de Amerikaanse Handelscommissie patenten van Sonos geschonden. Google mag daarom geen speakers met die technologie naar de VS importeren en moet bepaalde functies uit bestaande speakers verwijderen.

Google heeft vijf audio-patenten van Sonos geschonden en mag die producten niet meer naar de VS importeren, oordeelde de International Trade Commission donderdag, meldt The New York Times. Met die definitieve uitspraak wordt de zaak na twee jaar afgesloten in het nadeel van Google.

'Google keek in 2013 bij Sonos af'

Sonos klaagde Google begin 2020 aan wegens patentschending. Het gaat om patenten rond multiroom-audiotechnologie, een belangrijke functie in de speakers van Sonos.

De patenten gaan onder andere over het aanpassen van het volume van apparaten in meerdere kamers tegelijk. Volgens Sonos heeft Google de patenten in 2013 gestolen, terwijl de bedrijven onderhandelden over de muziekdienst Google Play Music.

Google-speakers

Google maakte toen nog geen speakers, en zou zijn eigen Google Home-speakers op basis van de Sonos-patenten hebben ontwikkeld – zonder toestemming of betaling.

De technologie zit onder meer in de Chromecast Audio, de Google Home Max en de Google Home Mini. Die Google-producten worden gemaakt in China en naar de VS verscheept. Daar mogen ze nu dus niet meer geïmporteerd worden, oordeelde de Handelscommissie.

'Google kan ook gewoon netjes betalen'

Google zou zijn producten nog wel kunnen aanpassen om het oordeel te omzeilen, stelt de juridisch topman van Sonos, Eddie Lazarus. "Google zou functies kunnen beperken of schrappen zodat de importbeperking omzeild kan worden", aldus Lazarus.

De topman spreekt van het "opofferen van de klantervaring". Zelfs als Google dat doet, worden er volgens de topman nog altijd patenten geschonden. "Google zou ook, net als andere bedrijven, gewoon kunnen betalen voor de technologieën die het verduisterd heeft", aldus Lazarus.

Google heeft al functies geschrapt

Google is onlangs al begonnen met het schrappen van functies uit speakers vanwege deze bepaling. Gebruikers van Google- en Nest-speaker kunnen daarom het volume van speakers in één groep niet meer gelijktijdig wijzigen. Dat moet voortaan per speaker, omdat die functie inbreuk maakte op de patenten van Sonos.

Het importverbod voor Google gaat over 60 dagen in. Google-woordvoerder José Castañeda zegt dat het bedrijf het niet eens is met de uitspraak, maar dat het zijn best zal doen om te zorgen dat de producten van klanten niet verstoord worden.

Google werkt sinds een eerdere, voorlopige uitspraak van augustus vorig jaar aan een nieuw ontwerp voor zijn speakers. Dat ontwerp zou de patenten van Sonos niet schenden, en krijgt geen bezwaar van de Handelscommissie.

Getest: de nieuwe IKEA Sonos-speakerlamp is stukken beter