Providers: 'Apple-functie Private Relay moet verboden worden'
VPN-variant

Providers: 'Apple-functie Private Relay moet verboden worden'

10-01-2022 16:29 Laatste update: 16:29

De nieuwe Apple-functie Private Relay, een soort variant op VPN, krijgt kritiek van meerdere grote telecomaanbieders. Ze pleiten bij Europa voor een verbod op de functie.

Apple introduceerde Private Relay – in het Nederlands 'privédoorgifte in iCloud' – in september 2021 met de introductie van iOS 15. De functie moet de privacy van klanten verhogen door het internetverkeer van de browser Safari om te leiden via twee servers. Eerst een server van Apple, die het IP-adres van de gebruiker weghaalt en daarna een server van een derde partij. Het idee is dat niemand, inclusief Apple, kan zien wat Safari-gebruikers op internet doen.

De Europese mobiele providers Vodafone, Telefonica, Orange en T-Mobile zijn echter niet blij met Private Relay van Apple, meldt The Telegraph. Al in augustus vorig jaar stuurden de providers een brief naar de Europese Commissie – twee maanden nadat Apple de functie onthulde, en nog voordat die voor de meeste gebruikers beschikbaar werd.

Bezwaren

Private Relay zal de 'digitale soevereiniteit' van Europa ondermijnen, waarschuwen de providers. Door iedereen blind te maken voor de details van het internetverkeer, zien providers ook geen 'essentiële netwerkgegevens en metadata' meer. Daarmee zou het moeilijker worden om de netwerken efficiënt te beheren.

Ook zou de Apple-functie de innovatie belemmeren, zeggen de providers. Verdere details geven de providers niet, waardoor onduidelijk is welke gevolgen zij precies vrezen.

Nieuwe EU-wetgeving

Zowel providers als overheden staan over het algemeen negatief staan tegenover verhoogde privacy en encryptie. Daardoor wordt het steeds moeilijker om het gedrag van internetgebruikers in de gaten te houden, en daar op wat voor manier dan ook op in te spelen.

De providers verwachten dat Private Relay niet is toegestaan onder nieuwe, aanstaande EU-wetgeving, de Digital Markets Act (DMA), die onder meer de macht van techreuzen moet inperken. Apple zou onder die wet door zijn rol mogelijk een zogenoemde digitale poortwachter zijn, waar Europa extra eisen aan wil gaan stellen. De providers pleiten ervoor Apple nu alvast als zodanig te bestempelen en Private Relay zo te stoppen.

Handmatig instellen

Private Relay bevindt zich voorlopig nog in de testfase, en moet daarom momenteel handmatig worden ingeschakeld. Na de testfase zal de functie standaard ingeschakeld zijn voor alle Apple-gebruikers met een betaald iCloud-abonnement. In China biedt Apple geen Private Relay aan, op last van de overheid.

Apple-updates: hoe bevallen de nieuwe functies?