iOS 15 nu te downloaden: dit zijn de vernieuwingen
iOS 15

iOS 15 nu te downloaden: dit zijn de vernieuwingen

20-09-2021 17:09 Laatste update: 21-09-2021 14:33

Apple heeft maandagavond de grote updates voor iOS, iPadOS en WatchOS uitgebracht. De belangrijkste nieuwe functies in iOS 15, iPadOS 15 en WatchOS 8 op een rij.

Kijk ook: review iPhone 13

Apple kondigde iOS 15, iPadOS 15, watchOS 8 en macOS 12 Monterey in juni aan. Sindsdien verschenen er allerlei testversies. Sinds 19 uur vanavond zijn de officiële updates voor de iPhone, iPad en Apple Watch voor normale gebruikers beschikbaar.

De update naar iOS 15 is er voor alle iPhones met iOS 14, van de iPhone 6S tot en met de iPhone 13. De update naar iPadOS 15 komt naar de iPad mini 4 en nieuwer, iPad Air 2 en nieuwer, iPad (5e generatie) en nieuwer, en alle iPad Pro's. WatchOS 8 verschijnt voor de Apple Watch Series 3 en nieuwer. De releasedatum van de Monterey-update van macOS is overigens nog altijd niet bekend.  

Dit zijn volgens ons de belangrijkste vernieuwingen.

FaceTime

Videobeldienst FaceTime krijgt allerlei nieuwe functies. Zo kunnen Windows- en Android-gebruikers via het web ook meedoen met videogesprekken. Een Android-app had geen overbodige luxe geweest, maar dat doet Apple alleen voor betaaldiensten zoals Apple Music. Gebruikers die zonder Apple-apparaat willen FaceTimen, zijn afhankelijk van een gedeelde FaceTime-link van een ander.

Ook krijgt FaceTime ondersteuning voor spatial audio, wat een groepsgesprek meer ruimtelijkheid geeft; iemand links in je beeld klinkt dan ook vanaf links. Stemisolatie moet ervoor zorgen dat stemmen beter klinken in omgevingen met veel achtergrondgeluiden. 

De aangekondigde FaceTime-feature SharePlay is voorlopig uitgesteld. Met SharePlay kun je samen films en series kijken, muziek luisteren en nummers aan de playlist toevoegen, of je scherm delen. De functie volgt in een latere update van iOS 15.

Berichten

Je kent misschien wel de situatie dat je op zoek bent naar die ene foto die iemand met je had gedeeld. In welke chat staat die ook alweer? Zoeken op foto’s kan niet, alleen op tekst. De Berichten-app (iMessage) moet dit binnenkort makkelijker maken. Apple gaat de content die mensen met je delen via Berichten meteen vindbaar maken in de relevante apps. Dus in Foto’s staat een Gedeeld met Jou-sectie. Maar ook in Safari, Apple Music, Apple Podcasts en in de Apple TV-app. QuickPath ondersteunt in Berichten straks ook eindelijk Nederlands, dus kun je letters bij elkaar swipen om woorden te spellen.

Notificaties

iOS 15 gaat notificaties samenvatten. Meldingen die van niet-belangrijke apps komen verschijnen in een dagelijks overzicht, het tijdstip bepaal je zelf. Notificaties van personen ontvang je wel altijd. Je kunt bovendien notificatiefilters aanmaken voor verschillende situaties: werk, privé, slaap, autorijden of sporten. Deze functie heet Focus. Je krijgt dan alleen de notificaties die in die situatie gewenst of relevant zijn. Je kunt trouwens notificaties van een app ook tijdelijk dempen, zoals in Whatsapp.

Tabs in Safari

Apple-browser Safari krijgt een nieuwe look. De tabs-balk verhuist naar boven zodat er meer ruimte voor webpagina’s overblijft. En voor tabs kun je groepen aanmaken. Trackers kun je beletten om je IP-adres te gebruiken voor profiling. En vaste functies als delen of vertalen zitten nu onder één knop.

Live Text

Heb je een foto gemaakt van een advertentie in de supermarkt? Dan kun je de tekst in de foto selecteren en kopiëren, en als er een telefoonnummer in staat dan kun je dat meteen bellen. Dat werkt met Foto’s, screenshots, in Safari en live previews in de Camera-app.

Zoek Mijn

De functionaliteit van de Zoek Mijn-app wordt uitgebreid. Zo kun je je iPhone lokaliseren, ook wanneer een dief je toestel heeft uitgezet. Binnenkort kan je ook een waarschuwing krijgen als je AirPods of AirTags te ver bij je uit te buurt zijn. Ook kun je je AirPods Pro en AirPods Max zoeken met je Apple Watch. De Zoek Mijn-ondersteuning van de AirPods zou in iOS 15 zitten, maar is door Apple uitgesteld tot 'later dit najaar'. 

Spatial audio

De AirPods Pro of AirPods Max krijgen binnenkort bij het luisteren via tvOS en macOS ondersteuning voor spatial audio, ook wel ruimtelijk geluid. Spatial audio volgt je hoofdbeweging ten opzichte van de audiobron, de iPhone of iPad waarop je iets kijkt of luistert. Een klein maar tof effect, binnenkort kan dat ook met Apple TV’s en Macs als audiobron.

iCloud+

Als je een betaald abonnement hebt op iCloud, dan wordt dat straks automatisch iCloud+ met extra privacyfeatures. Eén daarvan is Hide My Email. Apple bood al de optie om een willekeurig aangemaakt mailadres te gebruiken, die berichten doorstuurt naar je eigen mailadres. Je kunt straks zelf op elk moment zo'n nieuw willekeurig mailadres aanmaken. In de instellingen vind je alle adressen die aan jouw eigen e-mail zijn gekoppeld terug. Een andere feature is Private Relay, dat al je uitgaande internetverkeer volledig versleutelt, al is die functie in eerste instantie wel uitgeschakeld en alleen als bèta te gebruiken. Dat is bijvoorbeeld handig als je gebruik moet maken van een openbare wifi-hotspot. De upgrade kost niets extra.

Weer

Vorig jaar nam Apple de Amerikaanse weer-app Dark Sky over die populair was door zijn knappe design en hoge-resolutie weeranimaties. Die zitten nu in Apples eigen Weer-app die in iOS 15 is uitgebreid met extra grafieken en informatie. Wanneer die in Nederland beschikbaar komen, is nog onduidelijk. Zo ontbreken in Nederland ook nog steeds de nauwkeurige regen-voorspellingen per minuut, die in onder meer in de VS al wel beschikbaar zijn.

Mis onze iPhone 13-review niet: volg ons op YouTube. 

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s