Onderwijs en Google eens over maatregelen om privacy te beschermen
Workspace for Education

Onderwijs en Google eens over maatregelen om privacy te beschermen

08-07-2021 18:39 Laatste update: 09-07-2021 12:52

De strijd tussen Nederlandse onderwijsinstellingen en Google lijkt voorbij. Onderwijsorganisaties SURF en SIVON hebben 'overeenstemming' over maatregelen om de privacyrisico's van Google-producten voor het onderwijs te verkleinen.

Dat schrijft SURF in een persbericht. De organisatie benoemt geen specifieke zaken, maar meldt dat het gaat om een "uitgebreide set contractuele, organisatorische en technische maatregelen".

De onderwijsorganisaties lieten eerder dit jaar een zogenoemd Data Protection Impact Assessment (DPIA)-onderzoek uitvoeren naar Google Workspace for Education Plus en Education Fundamentals. Uit dat onderzoek bleek dat het te onduidelijk was wat voor gegevens van hun leerlingen op welke manier werden verwerkt.

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) adviseerde daarop het Nederlands onderwijs om te stoppen met het gebruik van de Google-diensten. Die zouden namelijk in strijd zijn met de Europese privacywet.

'Hopelijk op 21 juli afgerond'

SURF en SIVON zijn verantwoordelijk voor alles dat te maken heeft met de omgang met IT door het onderwijs. De organisaties gingen na de uitspraak van AP in gesprek met Google om de problemen op te lossen.

Vooralsnog gaat het vooral om afspraken rond de zogenoemde kerndiensten van Workspace for Education, zoals Classroom en Gmail. Over het gebruik van andere Google-diensten zijn alle partijen nog in gesprek. SURF en SIVON hopen de belangrijkste zaken op 21 juli te hebben afgerond.

Overigens moeten scholen zelf ook wat maatregelen nemen, zoals het aanpassen van de beheerdersinstellingen. Officieel loopt de deadline van het AP op 1 augustus af, waarna alle problemen opgelost moeten zijn. Is dat niet zo, dan moeten scholen stoppen met het gebruik van Google-diensten.

Deze IKEA Sonos-speaker hang je aan de muur