© Meta

messenger meta nieuwe functies uitgerold facebook encryptie
End-to-end

Meta klaar met uitrollen encryptie voor alle Messenger-chats

27 januari 2022 om 18:51
Laatste update: 27 januari 2022 om 18:55

Gebruikers van Messenger kunnen vanaf vandaag allemaal gebruik maken van end-to-end-encryptie. De berichtenapp van Facebook-moeder Meta probeert zijn concurrenten bij te benen.

Voorlopig zijn berichten bij Messenger nog niet automatisch versleuteld, zoals wel het geval is bij concurrenten als WhatsApp en Signal. Dat laat nog tot volgend jaar op zich wachten.

Maar vanaf nu kunnen gebruikers er wel zelf voor kiezen om deze extra beveiligingslaag toe te voegen aan berichten, groepchats en audio- en videobelletjes. Daarnaast voegt Meta een aantal functies toe, waarvan de meeste bekend in de oren zullen klinken.
 

Nieuwe functies

Ten eerste stuurt Meta je vanaf nu een bericht als iemand in een versleutelde chat probeert een screenshot te maken van een verdwijnend bericht dat je net verstuurd hebt. Dat was al mogelijk als je in de speciale 'vanish mode' zat, maar werkt nu ook in encryptiemodus.

Daarnaast krijgt Messenger een mogelijkheid om stickers en GIFs aan versleutelde berichten toe te voegen. Ook kunnen gebruikers vanaf nu reacties toevoegen aan berichten, zoals een smiley, door op een bericht te drukken en die kort vast te houden. Klik je twee keer, dan laat je een hartje achter.

Verder kun je vanaf nu reageren op specifieke versleutelde berichten, zien of de andere aan het tikken is en berichten doorsturen naar een andere chat. Je kunt media opslaan die naar je gestuurd worden en video's aanpassen voordat je ze verstuurd. Ten slotte krijgen geverifieerde accounts nu een symbool ernaast, zodat je zeker weet dat je daadwerkelijk praat met wie je denkt dat je praat.

Kortom, versleutelde chats op Messenger werken nu min of meer zoals chats in vrijwel alle bekende berichtenapps. Je kunt de versleutelde modus in door omhoog te swipen in een chat en zo 'vanish mode' aan te zetten, of door op het slotje te drukken als je een nieuwe chat begint.