Bright Review

Uncharted: Legacy Of Thieves: PS4-parel extra opgepoetst voor PS5

© Naughty Dog

playstation 5 ps5 uncharted legacy of thieves review
30 januari 2022 om 13:10
Laatste update: 30 januari 2022 om 13:10

Uncharted: Legacy Of Thieves bundelt de twee meest recente Uncharted-games van de PlayStation 4 en brengt ze naar de PlayStation 5. Twee parels van games, nu nog mooier.

De timing van Uncharted: Legacy Of Thieves zal geen toeval zijn: vanaf 10 februari draait de verfilming van Uncharted in de bioscoop. Voor spelers van de games een vreemde gewaarwording, want geen game schurkt dichter tegen de Hollywood-actiefilms aan als de Uncharted-serie. Een reeks games die weer overduidelijk is geïnspireerd door de Indiana Jones-films, die weer gebaseerd zijn op avonturenfilms uit de vroege twintigste eeuw.

De insteek van het genre blijft simpel aantrekkelijk: hoofdpersoon vindt aanwijzing naar grote historische schat, moet langs een berg slechteriken en valstrikken en komt er bij de schatkist achter dat de reis ernaartoe eigenlijk de schat bleek. In dat licht is Legacy Of Thieves een mooie manier om de reis van twee van de beste games in dit genre te herbeleven of voor het eerst te spelen.

Qua inhoud zijn dit dezelfde games die in 2016 en 2017 voor de PlayStation 4 verschenen. In Uncharted 4 ga je opnieuw op avontuur met schatzoeker Nathan Drake, in The Lost Legacy ga je op pad als zijn concurrenten, Chloe Frazer. Nieuw zijn verbeteringen aan beeld, geluid en bediening. Het beeld maakt nu gebruik van de extra kracht van de PlayStation 5 en dat levert dat drie verschillende beeldinstellingen op.

Chloe Frazer, hoofdrolspeelster van Lost Legacy.

Meer detail of soepeler beeld: zelf kiezen

Met Fidelity zien spelers meer details dan ooit, in de hoogste 4K-resolutie maar met maximaal 30 beeldjes per seconde. Standaard staat de game op de Performance-modus: op 1440p-resolutie (tussen 4K en 1080p in) en met 60 beeldjes per seconde. Dan is er ook nog Performance+: 1080p-resolutie met 120 beeldjes per seconde.

De middenweg heeft de meeste voordelen: gamen met 60 beeldjes per seconde blijft de enorme stille kracht van de nieuwe spelcomputers. Door de soepele beelden ga je veel makkelijker op in de actie, en Uncharted draait zonder haperingen. De 'upscaled' 1440p-resolutie is vaak nauwelijks te onderscheiden van de 4K-resolutie, zeker tijdens de vele actiescènes in visueel overdonderende omgevingen. Aan detail in ieder geval nooit gebrek.

Vergelijking, ingezoomd. Links 4K, midden 1440p, rechts 1080p.

De Performance+-optie oogt wat waziger op een 4K-tv, maar 120 beeldjes per seconde speelt wel erg soepel. Wel vallen details in de verte sneller weg bij deze modus, al blijft de directe omgeving even gevuld met begroeiing en andere details.

Een dynamische optie die de resolutie verhoogt en verlaagt op basis van de drukte was welkom geweest, maar ook met deze drie opties toont de game zich van zijn mooiste en soepelste kant. Het geluid is nu beschikbaar in 3D, voor wie een geschikte koptelefoon aansluit. En ook de DualSense-controller van de PS5 wordt benut, met weerstand op de trekkers en realistischere trillingen.

Een geweldige smoes

Wat remasters betreft is dit geen reuzensprong: de games waren vijf jaar geleden al prachtig, en zijn dat nu opnieuw. Wel voelen de games door de grafische verbeteringen weer gloednieuw. Dat is in de eerste plaats goed nieuws voor PlayStation 5-eigenaren die de games nog nooit hebben gespeeld. Die hebben er met deze remaster weer een game bij die zich met recht onder next-gen-titels kan scharen, waar sommige nieuwe next-gen-games door corona vertraagd zijn.

Dit trucje haalde vorig jaar ook al uit met Ghost of Tsushima en Death Stranding. Voor wie de games al heeft, is een betaalbare upgrade-optie: wie de PS4-versie heeft van Uncharted 4: A Thief’s End of Uncharted: The Lost Legacy kan voor 10 euro een update kopen. Nieuw kost de bundel 50 euro.

Voor wie de games al eens gespeeld heeft, is deze bundel een uitstekende smoes om weer virtueel op avontuur te gaan. Met enorm detail en soepel beeld sleept de game je van besneeuwde gebergten naar overwoekerde tempels in de tropen, van spectaculaire schietpartijen op een rijdende trein naar een zoektocht op de savanne.

De reis is de schat. Blinkend opgepoetst nodigt deze bundel je uit.

Floris Poort, redacteur Bright