Spotify komt met regels tegen desinformatie corona
Muziekdienst Spotify kondigt aan dat het luisteraars van podcasts over het coronavirus zal gaan "begeleiden naar meer informatie" over de pandemie. Populaire podcaster Joe Rogan, oorzaak van de controverse, noemt de situatie spijtig maar verdedigt zijn podcast.
Dat zei Spotify-CEO Daniel Ek zondagavond in een verklaring. "We hebben de kritiek gehoord en we doen aanpassingen om desinformatie te bestrijden."
Spotify komt met een "speciale Covid-19-Hub" die wordt toegevoegd aan elke podcast die een discussie over Covid-19 bevat. Luisteraars worden daarmee doorverwezen naar "door data gedreven feiten, zoals gedeeld door wetenschappers, artsen, academici en gezondheidsautoriteiten over de hele wereld, evenals links naar betrouwbare bronnen", aldus Ek. De functie zal "in de komende dagen" worden uitgerold.
Oproep van artsen
Daarmee reageert Spotify indirect op een open brief waarin honderden artsen en wetenschappers vorige week de streamingdienst opriepen een bepaalde aflevering van The Joe Rogan Experience offline te halen. De podcast van Joe Rogan, die gemiddeld 11 miljoen luisteraars per aflevering haalt, zou volgens de ondertekenaars van de open brief regelmatig onwaarheden over het coronavirus en vaccinatie verspreiden.
Rogan verdedigt podcast
Comedian en podcaster Joe Rogan heeft voor het eerst direct op de situatie gereageerd. In een bijna tien minuten lange video op zijn Instagram bedankt hij Spotify voor de steun. "Ik vind het erg spijtig dat dit hen overkomt en dat ze zo onder vuur liggen", aldus Rogan.
Rogan verplaatste zijn populaire podcast in 2020 exclusief naar Spotify, een stap waar Spotify meer dan 100 miljoen voor zou hebben betaald.
Rogan verdedigt de soms controversiële uitspraken in zijn podcast door meer over de opzet te vertellen. "Deze podcasts zijn heel vreemd omdat het gewoon gesprekken zijn", aldus Rogan. "En vaak heb ik geen idee waar ik over ga praten tot ik ga zitten en met deze mensen spreek. Dat is waarom sommige van mijn ideeën niet zo voorbereid of uitgewerkt zijn, omdat ik ze letterlijk ter plekke heb, maar ik doe mijn best en het zijn maar gesprekken en dat is denk ik ook de aantrekkingskracht van de show."
Rogan: 'Ben geen arts, geen wetenschapper'
De podcaster gaat ook dieper in op twee gasten die voor de meeste controverse zorgden, Dr. Peter McCullough and Dr. Robert Malone. Beide gasten hebben niet onderbouwde uitspraken rond corona gedaan, die de aanleiding waren voor de klachtenbrief van artsen en medisch experts. Rogan stelt dat zijn gasten "intelligente, ontwikkelde mensen zijn met een mening die anders is dan die van de mainstream. Ik wilde horen wat die mening was", aldus Rogan.
De podcaster heeft er moeite mee dat de betreffende afleveringen nu het label 'desinformatie' krijgen op Spotify, ondanks ondanks meerdere factchecks van die afleveringen. "Ik weet niet of ze gelijk hebben, want ik ben geen arts, ik ben geen wetenschapper", aldus Rogan. Hij geeft toe het soms fout te hebben, maar dat wel graag te willen corrigeren. "Ik heb geen interesse om te praten met mensen die maar één perspectief hebben", aldus Rogan.
Neil Young
Na publicatie van de protestbrief van wetenschappers besloten onder anderen de singer-songwriters Neil Young en Joni Mitchell en de gitarist Nils Lofgren hun muziek van Spotify af te halen.
Neil Young verhuist zijn muziek naar Amazon Music
Neil Young heeft een nieuw onderkomen gevonden voor zijn muziek. De Canadese singer-songwriter heeft via zijn sociale mediakanalen bekendgemaakt dat hij zijn muziek zal onderbrengen bij Amazon Music. "Amazon is al tijdenlang leider op het gebied van hi-res-audio en het is fantastisch om mijn hele muziekcatalogus bij hen onder te brengen in de hoogst denkbare kwaliteit", stelt de 76-jarige Young.