'Israëlische spywarefabrikant wilde telecombedrijf VS omkopen'
Klokkenluider

'Israëlische spywarefabrikant wilde telecombedrijf VS omkopen'

01-02-2022 18:53 Laatste update: 19:00

Een klokkenluider zegt dat NSO Group, de organisatie achter spionagesoftware Pegasus, een Amerikaanse telecombeveiliger benaderd heeft in een poging om toegang te krijgen tot het mobiele netwerk.

Het gaat om telecombedrijf Mobileum, die diensten biedt om mobiele netwerken te beveiligen. NSO Group zou Mobileum hebben gevraagd om toegang tot het SS7-netwerk, dat telefoons wereldwijd met elkaar in contact brengt, schrijft The Washington Post.

De Israëlische spywareverkoper zou hebben aangeboden om "zakken met cash geld" voor de deur van Mobileum achter te laten als ze informatie mochten krijgen over het verkeer op SS7. De informatie komt van een voormalige vicepresident van Mobileum die in 2020 bij het bedrijf vertrok om onderzoek te doen voor het Citizen Lab, een organisatie die zich bekommert om de veiligheid van het internet. 

Citizen Lab heeft zich regelmatig uitgesproken tegen NSO Group. Dit techbedrijf maakt software dat specifieke telefoons kan aftappen, waaronder die van politici en journalisten. Verschillende buitenlandse mogendheden zouden klant zijn. 

Amerikaanse politicus

Zowel NSO Group als Mobileum ontkennen dat er ooit een aanbod is gedaan. Klokkenluider Gary Miller stapte al in 2017 naar de FBI, maar kreeg geen gehoor. Hij diende vorig jaar een klacht in bij het Amerikaanse ministerie van Justitie. Deze klacht werd weer - deels - door een Amerikaanse politicus met de pers gedeeld, de Democratische volksvertegenwoordiger Ted Lieu.

Had NSO Group toegang gekregen tot het SS7-netwerk, dan zou het bedrijf die hebben kunnen gebruiken om vele mobiele telefoons wereldwijd af te tappen.

Controverse rond NSO Group

Spyware Pegasus werd in 2019 voor het eerst ontmaskerd, toen WhatsApp bekend maakte dat de software kon worden gebruikt om zonder een enkele klik de telefoon van WhatsApp-gebruikers te besmetten. Een slachtoffer hoefde alleen maar de telefoon op te nemen als hij een keer gebeld werd.

Twee jaar later lekte een lange lijst van 50.000 telefoonnummers met mogelijke slachtoffers van het bedrijf. Mogelijk heeft de beslissing van de Israëlische overheid om bijna 70 landen van zijn lijst toegestane exportpartners voor cyberveiligheidstechnologie te halen, te doen met deze controverse. 

Apple klaagde NSO Group eind vorig jaar aan. De smartphonemaker wil dat de rechter NSO Group de toegang tot alle Apple-apparatuur ontzegt. Amazon laat NSO Group al geen gebruik meer maken van zijn clouddiensten.