GPS-reizen

OV-bedrijven testen reizen op basis van locatie van telefoon

4 februari 2022 om 10:25
Laatste update: 4 februari 2022 om 13:02

In- en uitchecken bij overstappen tussen ov-vervoerders is binnenkort misschien niet meer nodig. OV-bedrijven testen een smartphone-app die de reis automatisch op basis van gps kan bepalen en afrekenen.

Het bedrijf achter de ov-chipkaart, Translink, en het innovatieprogramma OVpay starten een proef met de nieuwe reis-app, meldt Trouw. Zo'n honderd mensen testen vanaf 14 februari de methode om voor ov-reizen te betalen op basis van de gps van hun telefoon. Ze hoeven niet meer in en uit te checken met hun ov-chipkaart als ze overstappen. De proef vindt in eerste instantie plaats met reizigers bij NS en Arriva.

Momenteel moeten treinreizigers die overstappen van de ene naar de andere vervoerder uit- en inchecken bij palen met verschillende kleuren. Dat vergeten mensen regelmatig te doen. De nieuwe app houdt automatisch de route van de ov-reis bij, waarna Translink de prijs berekent en dit afhandelt met de juiste vervoerders. 

Als de proef goed gaat, wordt deze uitgebreid naar '500 tot duizend mensen', zegt een woordvoerder van Translink tegen RTL Nieuws. Daarna wordt gekeken of de functie landelijk is aan te bieden. 

QR-code en locatie

Reizigers zetten de app aan bij het beginstation en scannen bij de poortjes op het station een QR-code op hun telefoon. Voor het uitchecken gebruiken ze ook zo'n QR-code. Zodra ze het station verlaten, stopt de app automatisch met het volgen van de locatie van de gebruiker, zegt een woordvoerder. "Als mensen vergeten uit te checken, dan doet de app dat ook automatisch voor ze zodra ze het gebied rond het station verlaten."

Privacy

Door het gps-reizen krijgt Translink wel meer persoons- en locatiegegevens dan nu. "Privacy is belangrijk bij dit plan, we zijn niet op zoek naar extra data waar we niets mee kunnen", aldus Bas van Weele, programmadirecteur OV-betalen, in Trouw.

Translink mag de data niet voor andere doeleinden gebruiken. De betaalmethode is volgens hem bedoeld als een makkelijker alternatief en 'zal nooit verplicht worden'.

Inchecken met betaalpas en smartphone

Vorig jaar zei Translink al dat het einde van de huidige ov-chipkaart in zicht komt. Later dit jaar wordt het in het hele land mogelijk om in te checken in het ov met betaalpassen en smartphones. De huidige kaart blijft tot eind 2023 in gebruik, daarna komt er een nieuwe kaart met een zogeheten EMV-chip. Duizenden poortjes en kaartlezers zijn al aangepast voor de komst van het OVpay-systeem.

Momenteel kunnen reizigers in de regio's Lelystad en Gooi- en Vechtstreek al OVpay gebruiken en zo met hun bankpas, creditcard, smartphone of smartwatch inchecken. "De komende maanden wordt dit uitgebreid naar andere regio's, zodat het vanaf de zomer in het hele land mogelijk is", zegt een woordvoerder. Dit werkt voorlopig nog alleen bij reizen voor het volledige tarief, omdat kortingsproducten pas later ondersteund zullen worden.

Koepelorganisatie OV-NL zei eerder dat de ov-bedrijven zo'n 100 miljoen euro investeren in de overgang naar 'meer reis- en betalingsgemak'.