WWF wekt woede met verkoop NFT's van bedreigde diersoorten
NFT's van panda's

WWF wekt woede met verkoop NFT's van bedreigde diersoorten

04-02-2022 17:37 Laatste update: 17:37

Het Wereld Natuur Fonds (WWF) heeft dertien NFT's van bedreigde diersoorten te koop gezet op het verkoopplatform OpenSea. Het WWF hoopt met de non-fungible tokens, digitale certificaten van echtheid, een nieuwe manier aan te boren om geld in te zamelen, maar er klinkt ook direct felle kritiek.

Het WWF kondigde aan de NFT’s te zullen verkopen om aandacht te trekken voor de penibele toestand van dertien van de meest bedreigde diersoorten op aarde. De nieuwe ‘Tokens for Nature’ staan te koop op OpenSea voor prijzen tussen een paar honderd en een paar duizend euro. 

Onder de diersoorten die te koop zijn staat de panda, de orang-oetan en de Afrikaanse wilde hond. Kopers van de tokens zullen volgens de organisatie bovendien beloond worden met een “ervaring in de echte wereld”, waaronder ontmoetingen met natuurbeschermers en de kans om te zien hoe de WWF gorilla’s en orang-oetans beschermt. 

Kritiek vanwege stroomverbruik

Maar de aankondiging valt niet bij iedereen in de smaak. Sommige volgers van het WWF zeggen op sociale media dat zij donaties zullen opzeggen en de WWF zullen ontvolgen als de NFT-verkoop doorgaat. Critici op Twitter noemen het idee "ongelooflijk dom" en een "onbegrijpelijk slechte beslissing".

Zij beweren dat het onverantwoord is om NFT’s te produceren, omdat het produceren van NFT’s heel milieuvervuilend zou zijn. De meeste NFT’s worden gegenereerd op het Ethereumnetwerk, wat veel energie verbruikt. Volgens de WWF werden de NFT’s echter gedrukt op het milieuvriendelijkere netwerk Polygon, dat een alternatief is voor Ethereum. Volgens hun berekeningen heeft een transactie op dit netwerk dezelfde ecologische voetafdruk als een glaasje water. 

Lucratieve handel

NFT’s zijn digitale certificaten van echtheid voor virtuele voorwerpen die via blockchain-technologie worden beveiligd. Wie een NFT bezit kan daarmee aantonen dat een digitaal voorwerp van hem is.

NFT's leveren bij online-veilingen soms enorme bedragen op. Zo werd de NFT van de eerste tweet van Twitter-oprichter Jack Dorsey verkocht voor 2,9 miljoen dollar. De eerste broncode voor het World Wide Web van Tim Berners-Lee leverde 4,6 miljoen euro op. De NFT van de eerste Wikipedia-pagina was goed voor 665.000 euro.

Zo werken NFT's